bartha melinda üzente 12 éve

bocs, hogy kozbe szolok, de en 5 kg kimagolt megyhez csak 1 kg. cukrot teszek es 1 evokanal szalicit, biztosan megall mert en evek ota igy teszem.

Válasz

Kádár Éva üzente 12 éve

köszönöm,ki próbálom,nagyszerűen hangzik,sok munka nincs vele,és
biztosan fincsi!

Válasz

Szász ilucika üzente 12 éve

Én ha meggyet, vagy bármilyen gyümölcsöt rakok el, meggynél 3- evőkanál cukrot számítok, egyéb édesem gyümölcsre 2 evőkanál cukrot számítok. Egy gyümölccsel megtelt üveget megtöltök vízzel, kb,. 3/4 részig, ahány üvegem van annyiszor veszem a viz és cukor mennyiségét, egy fazékba
beleöntöm, teszek bele egy kicsi szalicilt / kb. 5 liter vízre fél dekányit, vagy annyit sem,/
felforralom az egész mindenséget, ráöntöm a gyümölcsre, lezárom, fejre állítom kb 3 percig, így kap egy vákuumot, majd egy kicsit megdunsztolom, éppen addig, hogy ha megforgatom az üveget, a gyümölcs megmozduljon benne. Elzárom alatta a gázt, és a gőzölő fazékban hagyom kihűlni az üvegeket. Mindig sikerül!

Válasz

Tramita Rita üzente 12 éve

Bernadett!
Szerintem a két deka cukorral nem sokra mész, főleg egy meggynél.Ráadásul ugye nem a legérettebb gyümölcsöket kell befőzni, azoknak pedig valljuk be őszintén, hogy más az ízük. Régen is cukorral és szalicillel tették el a befőtteket, még sem volt belőle semmi probléma. Csak a mai világban divat felfújni mindent.

Válasz

Tramita Rita üzente 12 éve

Nekem is ez vált be, még a nagymamámtól tanultam. :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Ez valóban nagyon egyszerű lehet. Eddig mindig csak dunsztoltam, de ki fogom próbálni! köszönöm szépen!

Válasz

Deák Gyuláné Erzsébet üzente 12 éve

Még igy cukorban nem próbáltam , de ki fogom próbálni, és köszönöm a tippet nagyon jó. Én is a Sályiné Erzsike módszerét szoktam használni jól be vált, és a vizben dúsztolást és hagyom a saját levében ki hűlni az üvegekkel együtt,és azután letörűlgetem , fel cimkézem és a pincébe teszem a polcra, de mesések.

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 12 éve

Biztosan nagyon finom az így készített befőtt.
Ki fogom próbálni!
Én úgy készítem a befőttet ,hogy cukor szirupot készítek,és ebbe teszem a
megmosott gyümölcsöt.Csak annyi időre,hogy jól átforrósodjon.
Vigyázat nem szétfőzni.Villával megnézem,hogy félpuha legyen,.
Kiszedem az üvegbe,és ráöntöm a forró levet.Szalicilból csak egy keveset
használok hozzá!
Ezután szárazdunsztba teszem!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Szervusztok!
Itt is érvényes, az ahány ház, annyi szokás elve. Két évvel ezelőtt egy kedves ismerőssel beszélgetve, elmondta, ő úgy teszi el az édes gyümölcsöt, mint a didi mamája. Ez pedig a következő módon történik.
Minimális cukorral és vízzel, felforralva a gyümölcs. (ne főjön, csak picit forrjon) a tiszta üvegek aljára meggyfa levelet tenni, rá a felforralt gyümölcsöt, majd a gyümölcs tetejére is meggyfa levelet és lezárni az üvegeket. Azonnal lehet a kamrába tenni. Nekem már két éves meggyem van így eltéve, de tettem már el őszibarackot is hasonló módon. Nincs semmilyen tartósító és nagyon szépen megmarad, nem romlik meg.

Válasz

Pernye Lászlóné üzente 12 éve

Én úgy rakom el a gyümölcsöket, mint régen az anyukám. Bele teszem a gyümölcsöt az üvegbe, 5-6 evőkanál cukrot teszek rá. Feltöltöm vízzel és késhegynyi szalicilt a tetejére. Az edénybe több rétegben újságpapírt teszek az üvegek alá, annyi vizet, hogy háromnegyed részét ellepje és kb.30-35 percig lassú tűznél főzöm. Ebben az edényben hagyom kihűlni. Nekem ez régóta bevált. A szalicilról meg annyit, hogy sokkal több méreg van az egyéb tartósítókban.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Az eltevés gondolom izlés dolga. A sok cukor káros, márpedig 5 kg-ra 2 kg az nagyon sok, valamint a szalicil sem egészséges.
Ezzel nem kivánok senkit kritizálni, de a fent leírtak bebizonyított tények.
Én a frischen megmosott, kimagozott gyümölcsöt inkáb üvegekbe tömködöm, 1 üveghez 2 dkg cukrot adok, majd a csavaros üveg tetejére csepegtetek néhány csepp alkoholt, meggyújtom, s az üveget azonnal lezárom.
Ezután tepsibe vizet teszek, az üvegeket bele, s addig hevítem amíg a gyümölcs leve elkezd gyöngyözni. Ezután szárazdunsztba teszem másnapig.

Válasz