[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Sajnos a virág már kezd elfogyni, már levirágzik. De nem baj jön majd a bogyója! Én rengeteget szárítottam télire teának, nagyon egészséges megfázásos hűléses megbetegedéseknél. Keverhetjük 20g kamilla, 20g hársfa, 20g bodza tea, ebből a keverékből 2 tk 20dl forró vízzel leönteni állni hagyni, majd leszűrni.Mézzel és citrommal inni naponta 2-3 alkalommal.

Válasz

Vámos Márta üzente 14 éve

A fa v. bokor az a jó bodza.a gyalogbodza a mérgező,az nem bokrosodik egy száron nő a virágok elvirágzásával rögtön bogyósodik is.A földtől kb. 60-70 cm-re nő,és nem fásszárú.Remélem tudtam segiteni.

Válasz

Divinyecz Mihályné Éva üzente 14 éve

Én azt szeretném megkérdezni, hogy mindegy-e fa bodza, vagy bokor. Egyszer azt hallottam, hogy az egyik mérgező és nem mindegy melyiket tesszük bele. Igaz?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Évek óta készítem megfázásos időszakra.Leginkább elfogy még nyáron,ezért még gyorsan kell készítenem télre is egy adagot.
1 liter viz, 1 kg cukor-felforralom
1citrom héját -alaposan lemosva-zöldséghámozóval levagdalva belerakom
10 db. bodzavirágzatot bele ,szárával felfelé
a citrom levét belecsavarom
egy teáskanál citromsavat teszek hozzá, a gázt elzárom alatta.Fedővel befedem, ha kihült, csak egy csipetnyi szalicilt teszek bele! Két nap m . leszúröm, kiforrázott sötét üvegbe rakom.A hatóanyagok fényre lebomlanak! 3-4 szeres adagot érdemes elkészíteni.

Válasz

elekes ana-rozalia üzente 14 éve

Nekem van még egyszerübb receptem. 2o-25 drb.virág, 2 l.viz, 5 dk citromsó, vagy lehet tenni citromot karikára vágva., hagyom állni 24 órát, leszüröm minden 1 liter .vizhez teszek 1 kg.cukrot,1 kis kanál szalicilt, ezt addig kavarom mig elolvad a cukor, üvegekbe töltöm és hideg helyen tárolom. Nincs szükség ide borkösavra.

Válasz

Lukács Zoltánné üzente 14 éve

Nekem is van Bodzaszörp receptem egy kicsit egyszerűbb a családom ezt a fajtát nagyon szereti.
Bodzaszörp
6 liter vizet felfőzünk 2kg cukorral,ha kihűlt elkeverünk benne másfél dkg bokősavat és ugyanennyi citromsavat.10-12 tenyérnyi bodzavirágot megmosok majd hozzáteszem a sziruphoz.Három-négy napig hűvös helyen állni hagyom,azután leszűröm és belekeverek egy kávéskanálnyi szalicilt.A szörpöt üvegekbe töltöm,lekötöm és hűvös helyre teszem.Hígítva fogyaszjuk.Próbáljátok ki egyszerű és finom.

Válasz

Szőnyiné Ádám Éva üzente 14 éve

Nekem is ehhez hasonló volt de aköltözésnél elkallódott így örülök, hogy feltettétek. Köszönöm

Válasz

Muhari Henrietta üzente 14 éve

Nagyon örülök,hogy feltettétek .Meg is fogom csinálni.Köszönöm.

Válasz

németh éve üzente 14 éve

Kedves Andrea! Ma készítettem el , s valóban nagyon finom!!! Köszönöm!

Válasz

Komáromi Ferenc üzente 14 éve

Tetszik a recept.Megpróbálom,mert az unokám nagyon szereti.

Válasz

Szanto Khell Melinda üzente 14 éve

Bodzaszörp télire 15drb bodzavirag1drb citrom 3,5dkg citrom so 1l viz2-3 napig érlejük utana leszürni egy késhegyni szalicil és 1 kg cukorot elkavarni üvegekbe szürni és ledugaszolni .Nagyon finom

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Örülök hogy feltettétek a receptet- régóta kerestem!!! Tényleg nagyon fincsi!!!

Válasz

Vámos Márta üzente 14 éve

borkősavat vehetsz élelmiszer boltban v.mezőgazdasági boltban is-az utóbbiban az olcsóbb!Nagyon örülök,hogy ilyen sok mindenkinek izlik a bodza,és sokan csináljátok is.Nagyon sokféle receptem van még,bár már Ti is elég sokat irtatok már le,csak egy kicsit több idő kell neki.De megigérem amikorra beérik a bogyója is akkorra felteszem.Addig is jó gyűjtést-ne feledjétek csak olyan helyről lehet szedni ahol autó nem jár,a szennyeződések miatt!

Válasz

Füri Jenőné üzente 14 éve

Szia Andrea! Én is ezt a változatot ismerem,pontosan ma csináltam,és mindenkinek ajánlom,nagyon finom.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bodzaital 3. Hozzávalók: 8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom karikára vágva. A bodzavirágokat egyenként vízbe martjuk, majd lecsurgatjuk. A többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük. 2-3 napra hideg helyre állítjuk. Leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Hűtőbe teve azonnal fogyasztható. Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.
A szárított virágból télen gyógytea is készíthető meghűléses betegségeknél kitűnő.
Az érett bodzabogyóból szörp, zselé, befőtt, bor, és szárított bodza szintén teának használható télen.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bodzaital 2. Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fel dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor.
Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tarolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bodzaital 1. Elkészítése: 2 liter vízből ízlés szerint limonádét készítünk, 2 napra beleáztatunk 8-10 bodzavirágzatot. Szűrve, hűtve kellemes üdítő.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bodzavirágból nem csak szörp készíthető hanem bor is.
Bodzavirág bor Hozzávalók: 1 l lemorzsolt bodzavirág, 1 kg cukor, 3 l víz, 1 citrom, 1/2 dkg élesztő Elkészítése: Uborkás üvegbe rakjuk a bodzavirágot, a felkarikázott citromot, és leforrázzuk a 3 l vízzel. Ha kihűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, ha az feloldódott, jól leszűrve üvegekbe töltjük, de nem egészen tele. Lazán dugaszolva rakjuk a kamrába, ha az érés során kilövi a dugót, nyomjuk vissza.

Válasz

oros kati üzente 14 éve

Igen én csináltam már nagyon sokszor és nagyon finom .Csinálok egy palacsinta maszát teszek bele pici élesztot és tobb lisztet a maszába ,az AKÁC virág még nagyon finom érdemes ki probálni nagyon jol néz ki

Válasz

peter gyongyver üzente 14 éve

En is szoktam csinalni,en nem rakok hozza szalicilt es borkosavat.Az en receptem:10-12db bodza virag,10l viz,1kg cukor,1deci ecet,2 cs.citromso,1db citrom. A feloldom a cukrot,a citromsot ,a citromot{karikakra vagva},az ecetet es a viragokat. Ne felj az ecetol lesz jo szensavas.3 napig erlelem,naponta megkavarom,majd leszurom es uvegekbe toltom.Hidegen az igazi!!

Válasz

peter gyongyver üzente 14 éve

bocsi,hol lehet kapni borkosavat?

Válasz

Csernus Lászlóné Icu üzente 14 éve

Mi is szeretjük és nem csak finom hanem orvosság is.Vízhajtó és a vércukorszintet is rendezi.EGÉSZSÉGETEKRE!!!!

Válasz

Nagy Anita üzente 14 éve

Sziasztok!
Valaki csinált már olyat bodzából, hogy a virágot meg kell forgatni palacsintatésztába és úgy kisütni? Már régebben olvastam egy újságban, de nem mertem kipróbálni. A képen nagyon jól nézett ki. Van valakinek valamilyen tapasztalata vagy pontos receptje?
Üdv: Anita

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Én már csináltam,nagyon finom üditö hütve,föleg a nagy melegekben.

Válasz

kohony sándorné üzente 14 éve

Szeretem a bodzát ,megfogom csinálni,köszi a receptet...

Válasz

Kissné Magdi üzente 14 éve

A cukor pirítás az én gyakorlatomban is ott van, de nagy szerű, hogy nem raksz bele tartósítót.Ugyanis az érzékeny gyomrúak nem bírják, jó magam sem.
Köszönöm: Magdi

Válasz

Kissné Magdi üzente 14 éve

Szia Márta!
Örülö, hogy számomra egy teljesen új receptet ismerhetek meg a bodzáról.
Köszönöm: Magdi

Válasz

Buchmüller Nándorné üzente 14 éve

Én télen ,nyáron csinálom a szörpöt,nagyon szereti a családom.Mindig lefagyasztok annyit amennyit egyszerre felhasználok,s így mindig frissen készítem a szörpöt.
Én pirítani szoktam egy kis adag cukrot,sőt még mézet is szoktam hozzátenni.Már most is készítettem egy jó adagot,ekkor én nem használok semmilyen tartósítót.
Már szedjük a télire valót.

Válasz

Kóti Zsóka üzente 14 éve

Frissen szoktam csinálni én is, de szalicillel nem csináltam még, megpróbálom, mert mindenki nagyon szereti náluk is..
De jó, hogy épp most nyílik a bodza.. Köszi a receptet..

Márta, szívesen venném a te receptjeidet is :) köszi:)

Válasz

Vámos Márta üzente 14 éve

Nálam ez az ivóléként ismert,azt is felraktam,nézd meg!Hasonló a tiédhez.A napokban böngésztem és megdöbbenve olvastam milyen sokféleképpen lehet a bodzát még felhasználni.Ha valakit érdekel szivesen irok egy pár receptet le-persze amit kipróbáltam és jó is!

Válasz

kiss maria üzente 14 éve

Ez a fiam kedvenc üditője is, nagyon szeretjük az idén is csinálni fogok.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Üdv mindenkinek!Az én receptem a következő:8-10 virág,5 liter víz,1 citrom karikára,ízlés szerint cukor és citromlé v pótló.Este össze állítom,reggel leszűröm.Persze este kezdem elölről,mert elfogy.

Válasz

Nagy Anita üzente 14 éve

Végre bodzaszezon! Nekem már érik az első adag! Jó bodzázást mindenkinek!

Válasz

Vámos Márta üzente 15 éve

Jó rendben!Föltettem az ivólé receptjét is.Nézd meg és próbáld ki,nekem jobb mint a szörp,csak az a probléma vele,hogy csak frissen lehet csinálni és ez nem áll el.

Válasz

Nándorhegyi Róbert üzente 15 éve

Ok köszi szépen.
Van itt felénk rengeteg zöld terület amerre nem járnak a bűzölgő masinák.

Ha össze jön akkor az első poharat a te egészségedre fogom hörpintgetni :-)

Válasz

Vámos Márta üzente 15 éve

Hogy miért kell megszáritani?Passz,,,,
Általában egy hétig száritom,de attol is függ,hogy mennyi időm és helyem van.Tavaly nyáron az egész padlásom tiszta bodzavirágból állt.A titka az,hogy gyorsan kell gyűjteni,mert nagyon hamar elvirágzik.Ajánlom,hogy az idén csinálj,maga a gyűjtés is egy élmény kint a természetben.Mert városban,az út mentén nem szabad szedni,mivel minden káros anyag rá rakódik.Ha gondolod szivesen küldök üzenetet ha eljött az idő!Ami lassan már itt lesz,mert már ott vannak a virágok kb.1hónap

Válasz

Nándorhegyi Róbert üzente 15 éve

Hali!

Én meg mondom őszintén még soha nem csináltam de marhára szeretem.Már vagy húsz éve mindíg mondom hogy majd most,majd jövőre...

Kérdésem miért szárítjátok megy egy kicsit a virágot,és mennyi az a kis szárítás?

Talán idén csinálok :-) Kislányom is szereti talán miatta idén tényleg kéne...

Válasz

Vámos Márta üzente 15 éve

Hasonlo a te recepted is,tényleg sokáig eláll,bár az én családom is hamar a végére nézett.Tavaly nyáron 7 adagot csináltam ami talán szeptemberig tartott ki,bár elég sokat adtam ajándékba is.Most is van bekeverve szörpöm,ez száritott virágból van.Nyáron nagyon sokat gyűjtöttünk,száritva jó a virága teának,és persze nagyon finom is.A terméséből is csináltam szörpöt,de annak teljesen más ize van,fanyarkás,de több vitamin is van benne.Száritani a virágot lefelé forditva szoktam,valamilyen anyagon v.függönyön és óvatosan szoktam összeszedni.Ha több virágot teszel bele,az csak még finomabb lesz!Én sem szoktam pont csak 40 virágot.

Válasz

Nagy Anita üzente 15 éve

Érdeklődnék, hogy mennyire tartós ez a szörpike? A szárítás közben nem hullik ki az összes fincsi értékes virágpor?

Nekem is van egy bodzaszörp receptem, tavaly készítettem először, nagy sikerrel. Kicsit eltér a fent leírtaktól, pár hónapon belül elfogyott, úgyhogy nem tudtam tesztelni mennyire tartós, úgy tudom kitart következő bodzaszezonig, ha el nem fogy :)

24 db virág, 6 l víz, 2 dkg borkősav, 2 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium benzoát, egy egész citrom felkarikázva héjastól. Ezeket a frissen szedett virággal 4 napig állni hagyjuk, majd átszűrjük. 2 kg kristálycukrot hozzáöntünk, egy napi kevergetés után, ha teljesen feloldódott a cukor üvegbe töltjük. (én több virágot tettem bele)

Válasz

Vámos Márta üzente 15 éve

Van ennek olyan változata amit frissen kell fogyasztani,majd felteszem.Sőt csináltam a bogyóból is szörpöt,más ize van,de több benne a vitamin.

Válasz

Tanka Anna üzente 15 éve

EZT A SZÖRPÖT MÁR ÉN IS KIPRÓBÁLTAM NAGYON FINOM!!

Válasz