[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

ZABPELYHES ALMÁS LEPÉNY

Hozzávalók: 3-4 ek. szójagranulátum,1,6 kg alma,10 dkg margarin,25-25 dkg zabpehely és zabkorpa,2 citrom reszelt héja,1 rúd vanilia,1-1 mk.örölt szegfűszeg és gyömbér,6-7 ek.diab.kajszilekvár,4-5 ek. dió.

Elkészítés: Szójagranulátumot 15-20 percre 2dl meleg vízbe áztatjuk.Az almát megmossuk,kétharmadát héjastól lereszeljük a többit kockákra vágjuk.A margarint a zabpehellyel és a zabkorpával összekeverjük.A felpuhult,levétől kinyomkodott szójagranulátumot és a reszelt almát hozzáadjuk majd az egyik citrom reszelt héjával és a vanilia kikapart belével ízesítjük.Egyenletesen,vékonyan kikent nagy tepsibe nyomkodjuk.A kockára vágott almát a másik citrom reszelt héjával,a szegfűszeggel és a gyömbérrel ízesítjük.A zabpelyhes tésztára szórjuk,egy kicsit bele is nyomkodjuk,majd előmelegitett sütőben 180 C-on kb.30 percig sütjük.Ekkor a lekvárral megkenjük,a mazsolával és a durvára vágott dióval meghintjük,majd a sütőbe visszatolva 5-8 percig tovább sütjük.Amikor kissé kihűlt,kockára vágva tálaljuk.
A receptet sokszor elkészítettem,finom.
A siófoki cukorbetegek honlapjáról másoltam.Remélem nem történt semmi baj.Nem találtam utalást a másolás tiltására.
Üdv.Anna

Válasz

Domokos-Csapó Judit üzente 14 éve

Mitől édes? Nem látok az almás-diós piténél semmilyen cukor-vagy édesítőszert.Kimaradt a receptből vajon, vagy elég az alma édessége?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm a receptet, remélem sokan hasznát veszik majd.
Üdvözöllek:Magdi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

A diabetikus kalács recepjét hova kell feltenni.Képet nem tudok csatolni,sajnos.

Bemásolom ide,ha nem jó helyen van a vezető törölje,köszönöm szépen.
Diabetikus kalács
Hozzávalók:
60dkg liszt,fele lehet teljeskiőrlésű búza,vagy rozsliszt,de készülhet grahamlisztből is.Én abból sütöm.1 dl olaj,3 csapott evőkanál kr.cukor,25 szem szacharin,csipet só,3,5dl 1,5%-os tej,5dkg élesztő,3 evőkanál Katica kakaó/ez kevés zsírt tartalmaz/,de jó a másik is.A tepsi kenéséhez kevés zsiradék,a szóráshoz liszt.

Elkészítés:
A langyos tejben oldódásig keverjük az élesztőt,a szacharinnal,a cukorral,az olajjal,csipet sóval. Hozzáadjuk a lisztet,és kidolgozzuk.Megfelezzük,felébe belegyúrjuk a kakaót,ha kell kis tejet lehet rakni hozzá.Mindegyiket megfelezzük.Négy cipónk lesz.Vékonyra nyújtjuk mind a négyet.A símára kakaósat teszünk,és feltekerjük,mint a beiglit.Kikent lisztezett tepsibe tesszük,és két órát kelesszük.Előmelegített sütőbe kb.20 percig sütjük.
Én legutóbb 5o dkg graham és tíz dkg fehér lisztet vettem.Elhagytam a szacharint,helyette fruktózt tettem 3 evőkanállal és egy fél ek cukrot az élesztő miatt.Kicsivel több tej kell mert a tk liszt több folyadékot kíván.
Tk lisztből nem lesz olyan magas a kalács,de ízre finom.
Üdv.Anna

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

A teljeskiőrlésű liszt CH tartalma sokkal lassabban szívódik fel ezért jobb a betegeknek.Nem emeli drasztikusan a vércukorszintet.
A cukorbetegeknek is kell édesség.
A gyerekeknek nehéz megmagyrázni hogy nem lehet,főleg ahol testvér is van és ő nem beteg.
süti - Novo Nordisk Magyarország .
Kedves Ménesi Mihályné!
A fenti linket kell beütni ott talász édességet, sós, kelt stb tésztákat direkt cukorbetegeknek.
Egy anyuka kisérletezte ki őket, ha jól emlékszem három gyermeke közül egy volt beteg .
Én nem vagyok cukorbeteg csak hajlamos rá.A családban sok volt a beteg sőt férjem családjában is.
Férjem imádja az édességet rengeteget sütök,igyekszem minden megvariálni , amennyire lehet a fehér lisztet,a kristály-és porcukrot kiiktatni.
Mindent lehet helyettesíteni,a tejfőlt kafírrel,joghurttal,de jó a 12%-os tejföl is.Margarinba jó a light.Piskótát is lehet sütni olyat amit megehet egy cukorbeteg.
A Hoxán van Norbinak külön lapja meg kell nézni rengeteg dolod van ami nagyon jó.
Nekem van diabetikus kalács receptem . A Kiskegyed újságban volt benne, finom , tejjel, zsírszegény kakaóval vagy margarinnal, házi készítésű narancslekvárral isteni reggeli.Ha érdekel szívesen beírom. A lekvárt én főzöm sk, édesítőszerrel minden tartósító nélkül.Igaz pepecs munka de megéri.Annak a gyümölcstartalma 100%,ellenben a boltban kaphatóval szemben ahol 40% és eléggé borsos áron adják.
Adélnak igaza van.
Mindentl ehet szerintem kell is enni csak mértékkel.
Bocsika a sok csacsogásért.
Üdv.Anna

Válasz

Koósné Kertész Adél üzente 14 éve

Igen cukor valóban nincs benne,de ott van a liszt.Ami a cukorbetegeknek ugyan olyan szénhidrát forrás és amit ugyan úgy be kell számolni a napi kalória bevitelbe.Mivel a lisztnek magas a kalória tartalma.
Az én férjem egyes típusú cukorbeteg ,tudom a saját tapasztalatunkon ha olyan kaját eszik amibe sok liszt van még órákkal utána is nagyon magas a vércukorja.Ilyenkor egy kicsit több inzulin és meg is van oldva a dolog.Egyébként imádja a sütiket.Biztos ennek sem tudna ellen állni.Lehet enni mindent csak ésszel és mértékkel.
Amúgy jól néz ki és finom is lehet.

Válasz

Csillag Virág üzente 14 éve

Teljesen más az egyes és a kettes típusú cukorbetegség.
Teljesen más az inzulinos és a csak diétával vagy diétával+gyógyszerrel kezelt cukorbetegség.
De mindegyiknél szigorúan meg van szabva a bevihető szénhidrát mennyisége.

Nagyon sajnálom az unokádat! Nagy önuralomra és fegyelemre van szüksége. Remélem, könnyen viseli a betegségét!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

AZ UNOKÁM 13 ÉVES, ÉS SAJNOS CUKORBETEG, EHETNEK CUKROT, CSOKOLÁDÉT, CSAK TUDNI KELL MENNYIT.,ÉS HA LEMEGY A CUKRA, AKKOR MEG PLÁNE VALAMI ÉDESET, AKÁR EGY KIS KRISTÁLYCUKROT KELL ADNI NEKIK, AKI BEHYPÓZIK, CUKROS INFÚZIÓT IS KAPHAT.

Válasz

Csillag Virág üzente 14 éve

A cukorbetegek nem csak cukrot nem ehetnek. Ennek a süteménynek nagyon magas a szénhidrát tartalma.

Válasz

Bihari Katalin üzente 14 éve

En nagyon megkoszonom ezt a receptet.Ezt cukor betegek is fogyaszthatjak.Nincs benne cukor.

Válasz

Csillag Virág üzente 14 éve

Ha utánaszámolsz, ebben a süteményben kb. 5000 kcal (hétköznapi nevén: kalória) van.
Lehet, hogy ez egy finom sütemény, de attól, hogy nincs benne cukor, még egyáltalán nem fogyókúrás!
Ha valaki fogyókúrázik, de nagyon vágyik édességre, inkább egyen meg két gombóc fagylaltot vagy egy túrórudit (fajtától függően kb. 100-150 kalória).

Válasz