Varga Jánosné Gabóca üzente 13 éve

Nagyn örülök,hogy ízlett.
üdv:Gabóca

Válasz

Ugrai Miklosné üzente 13 éve

Kipróbáltam ahogy azt megírtam nagyon finom lett.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nagyon finom a diótorta, bár én főzött krémmel készítettem, mert mi úgy szeretjük/ egy kis vanilia és sütőrum hozzáadásával/
Az Ajtony Zsolt hozzászólásaihoz csak egy megjegyzést fűznék.
Ez a recept klub nem a tudományosságról szól, hanem hogy jó és bevált, a család által szeretett, kipróbált recepteket átadjuk egymásnak. Még esetleg egy-két jó ötlettel meg is toldhatja valaki, de ne legyen sértő szándékú.Köszi.

Válasz

Ugrai Miklosné üzente 13 éve

Jó néz ki én is kifogom próbálni

Válasz

Ajtony Zsolt üzente 13 éve

Ne baj, de azért az a krumplis kenyér most jól jönne így ebéd előtt!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

igenis,elirtam,elnezest

Válasz

Palkó-K Csilla üzente 13 éve

igenis,elnezest

Válasz

Ajtony Zsolt üzente 13 éve

A vízben a cukor nem olvad, hanem oldódik.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Hát igen.Aki egy egyszerű kiskutyás diótortáról lyen komoly fizikai értekezletet tud irni,az egy komplexebb tortáról akár doktori disszertációt is irhat.
Egyébként pékségben ledolgozott 12 évnyi tapasztalat után azt is tudom,hogy a burgonyás kenyeret sem azért nevezik burgonyásnak mert nincs benne liszt.És a kávéscsészémben sincs 1 bár nyomás meg 186oC.De azért elolvad a cukor.
Szerintem senkit nem érdekel mi történik a trigliceridekkel,szacharózzal,poláris vizzel meg izocukorral.
A konyhákban dolgozó háziasszonyok megvannak a sima vizzel,cukorral,liszttel.És végül ezekből alkotják meg a gyönyörű és finom munkákat.Gratulálok mindegyiküknek.Csak igy tovább.

Válasz

Ajtony Zsolt üzente 13 éve

Ja, meg jól is néz ki.

Válasz

Ajtony Zsolt üzente 13 éve

Kedves Gabóca!

"Egyébként egy kis fizika. A keverés hatására az alkotó részek egymáshoz surlódnak ezáltal hő keletkezik és a cukor megolvad.ill.ellágyul."

A porcukornak (szacharóz) az olvadás pontja 1 bár nyomáson 186oC, tehát a keveréskor felszabaduló hőtől nem olvad meg.

"Amúgy nagyon finom."

Ezt előző levelemben én is elismertem. Egyébként meg tetszett a recept.

Válasz

Varga Jánosné Gabóca üzente 13 éve

Kedves Zsolt !

Lehet, hogy nem vagyok vegyész,de nem ez az első tortám és még soha senki nem jegyezte meg,hogy ropogna a cukor a foga alatt. Egyébként egy kis fizika. A keverés hatására az alkotó részek egymáshoz surlódnak ezáltal hő keletkezik és a cukor megolvad.ill.ellágyul.
Amúgy nagyon finom.

Válasz

Ajtony Zsolt üzente 13 éve

1. Ha lisztet is teszünk a tésztához akkar az már nem dió torta!
2. Az apoláros triglicerideket tartalmazó margarinban a porcukrot lehetetten úgy elkeverni, hogy ne ropogjon benne!
a. Célszerű inkább egy besamelt főzni, ahhoz adni a cukrot (un. a poláris vízben a szintén poláris cukor jól oldódik), majd ehhez adni a zsiradékot. Az igaz, hogy így nem lesz oly szépen formálható a krém, vizsont a ízhatás szerintem kedvezőbb lesz.
b. A másik megoldás annak elkerülésére, hogy a cukor ropogjon a fogunk között az, ha porcukor helyett izocukrot adunk a zsiradékhoz.

Azért így "lisztesen" és porcukrosan is szívesen megkostolnám! Biztosan finom!

Válasz

Czabány Ilonka üzente 14 éve

Nagyon fincsi lehet,azon gondolkodom hogy a hétvégén elkészítem,köszi,Ilonka

Válasz