Recept: Használd ki a kánikulát, aszalj otthon!

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 A hétvégén megint itt a kánikula, napokig hőség lesz - tökéletes időjárás ahhoz, hogy előkészítsd a téli vitaminszükséglet nagy részét - olcsó és egészséges aszalvánnyal!

 

 

Ebben a pár hónapban élvezet a napi megfelelő vitaminszükséglet fedezése - választhatunk, hogy a málna, meggy, cseresznye, eper, ribizli, egres vagy barack íze illik leginkább az aznapi hangulatukhoz. Ősszel és télen jóval nehezebb fedezni a napi szükséges gyümölcsmennyiséget, hiszen marad az alma, a banán vagy a narancs. Kivéve, ha előre gondoskodunk magunkról, és eltesszük a nyár kincseit - befőttnek, vagy a még jobb megoldást kínáló aszalványként. Aszalni persze mindig lehet, hiszen ott a sütő, és van, akinek a kamrájában figyel egy aszalógép, de a hétvégén az időjárás tökéletes lesz szabadtéri aszaláshoz - és miért ne választhatnánk a legköltséghatékonyabb megoldást? Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, és ha jól csináljátok, a most készített aszalványt még egy év múlva is nyugodtan eszegethetitek. Mivel a gyümölcsből a hő hatására csak a nedvesség távozik, a vitaminok és értékes tápanyagok maradnak, így ha eljön a hideg és a banánkorszak, te nyugodtan csemegézheted a nyár vitaminforrásait. Megéri, nem?

 

Ahhoz, hogy az aszalás jól sikerüljön, megfelelő alapanyagot kell választani. Gyümölcsök közül leginkább almát, epret, meggyet, sárgabarackot, fügét, zöldségek közül gombát, paradicsomot, sárga- és fehérrépát, illetve hagymát szoktak aszalni. Ha kitaláltuk, hogy mit szeretnénk aszalni, gondosan válogassuk ki az alanyt: csak teljesen érett, feszes héjú, hibátlan alapanyagból dolgozzunk.

 

 

Tisztítsuk meg a gyümölcsöt, mielőtt nekiállunk az aszalásnak. Bár a szilvaszezon később jön, ha szilvát készülünk aszalni, előtte jól mossuk meg szódabikarbónás vízben. Ez leoldja a gyümölcsről a viaszos réteget, ami elnyújtja az aszalási folyamatot.

 

 

Ha nagyobb gyümölcsöket választunk, daraboljuk fel őket. Mindegy, hogy karikára vagy kis kockákra, lényeg, hogy egyenlő méretűek legyenek, hogy egyszerre aszalódjanak. 

Készítsünk megfelelő terepet az aszaláshoz. Válasszunk egy megfelelő, nem túl napos helyet a kertben - vagy az erkélyen. A szellőzés nagyon fontos, hogy ne penészedjen be a gyümölcs. Egy nem használt keretes szúnyogháló, egy kifeszített tüllanyag vagy bármilyen, kerettel rendelkező, sűrű szövésű vagy légáteresztő anyag megfelel. 

 

A gyümölcsöt vagy zöldséget egy rétegbe tegyük le, ne érjenek egymáshoz. Félbevágott alapanyagnál - pl. paradicsom - a vágott fél kerüljön felülre. 

Takarjuk le valamilyen légáteresztő anyaggal, ami védi a szennyeződéstől és a rovaroktól. Erre a feladatra is tüllkendő vagy szúnyogháló a legmegfelelőbb választás. 

 

Az aszalódás folyamata alatt napi egyszer fordítsuk meg az aszalványokat. Akkor tudjuk, hogy már jók az alanyaink, ha megnyomkodjuk, és folyadék még nem távozik belőlük, de még ruganyosak.

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/

Címkék: gyümölcs aszalás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu