Recept: Mit ettek az emberek 100 éve, amit mi már nem tudunk megkóstolni?

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Van egy könyv, amiben sok ezerféle alma leírása és képe található. 110 éve állították össze, a benne szereplő gyümölcsöket azonban mi már nem ízlelhetjük meg.

 


1905-ben jelent meg a The Apples of New York (New York almái) című kötet a New York állambeli mezőgazdasági minisztérium kiadásában. Százával találhatunk benne különböző színű, méretű és formájú almákat, köztük azt is, amelyik Thomas Jefferson személyes kedvence volt...

A könyv – amely tele van csodálatos rajzolt illusztrációkkal – tehát 110 éve jelent meg. Ekkor még nagyon ritkák voltak a kereskedelmi termelési céllal kialakított gyümölcsösök. Ráadásul nagy különbség a mai termeléshez képest, hogy ebben az időben még a nagyobb gyümölcsösökben is minden munkát kézzel végeztek. De miért olyan nagy szám ez a könyv, amiben a több mint 100 évvel ezelőtti almatermelésről kaphatunk képet?

A kötetnek az adja a szomorú jelentőségét, hogy a benne felsorolt almatípusok túlnyomó többsége ma már nem létezik. A kereskedelmi célú termesztéssel egyszerűen az a fajta sokféleség, amely a múlt előtti századot jellemezte, teljesen eltűnt, és csak néhány közismert almatípus maradt. A különlegesebb fajták ma már csak a genetikai állomány megőrzésére vállalkozó, speciális gyümölcsösökben találhatóak meg. Ma csupán 15-féle alma teszi a termelt mennyiség 90 százalékát.

És az almák sorsa nem egyedülálló: nagyon sok mezőgazdasági termék (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék stb.) hasonló sorsra jutott az elmúlt száz év folyamán. Ma körülbelül 12-féle terményt termelnek a legtöbb helyen – elsősorban burgonyát, rizst, kukoricát és búzát. A szűkülés oka pedig az, hogy eltűntek a tradicionális termelési formák; mára túlnyomórészt nagyvállalatok folytatják ezt. Ezek pedig megtiltják a magok megőrzését, illetve a termelők közti cserét. Van persze ez alól is kivétel: néhány kistermelő ma is folytatja a hagyományos gazdálkodást.


Forrás: http://www.nyest.hu/

 

Címkék: kÖnyv termÉszetvÉdelem Ételekf

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu