Recept: Befőzés: így készíts mindenmentes eperlekvárt

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

 

 Lekvárt főzni nem olyan nagy kunszt, mint amilyennek elsőre gondolnád. Ráadásul mekkora öröm, amikor a család apraja-nagyja a te eperlekvárodat keni a kenyerére vagy tölti a palacsintájába. Ráadásul ez a recept cukor- és tartósítószer-mentes.

 

Nagyanyáink számára még természetes volt, hogy idénygyümölcsökből lekvárt, befőttet készítettek. Manapság újra reneszánszát éli a befőzés, egyre egészségesebb, cukor- és tartósítószer-mentes változatai készülnek. Indul az eperszezon, lepd meg a családot saját készítésű mindenmentes eperlekvárral. Segítünk, leírjuk, hogy csináld.

Mindenmentes eperlekvár hozzávalói

Ez a recept annyira egyszerű, hogy mindössze három hozzávalóra lesz szükséged:

1,5 kg friss eperre, 45 dkg nyírfacukorra, 1 nagyobb citrom kifacsart levére és reszelt héjára (a reszelés előtt alaposan öblítsd le). 3-4 közepes méretű befőttesüveget szerezz még be, kiváló a csatos fedelű, mert könnyen és légmentesen zárható az üveg.

 

Így készítsd el mindenmentes eperlekvárodat

A gyümölcsöket mosd meg, csumázd le, vágd ketté. A nagyobbakat négyfelé is darabolhatod. Tűzálló nagyobb lábasba öntsd a gyümölcsöt, add hozzá a citrom levét és a reszelt héjat, majd nem túl magas hőfokon kezdd el hevíteni. Amikor kezd puhulni az eper, krumplinyomóval óvatosan törd át. Add hozzá a cukrot és főzd addig, amíg elkezd kissé sűrűsödni. Az eperbefőzés egyik alapszabálya, hogy fakanállal gyakran kevergesd. Ha sűrűbb lekvárt szeretnél, akkor főzd tovább a gyümölcsöt.

 

Az elkészült forró eperlekvárt töltsd a tisztára mosott üvegekbe, jól zárd le, majd fordítsd fejjel lefelé. Meleg takaróval bedunsztolhatod, így lassabban hűl le, tovább marad friss.

Mivel lekvárod tartósítószere a citromlé (vagyis az aszkorbinsav), ezért felbontás után hűtőszekrényben tárold, és a lehető leggyorsabban fogyaszd el.

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu

Címkék: eperlekvár

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kincses Attila üzente 8 éve

Hú, eperlekvárra itt is találtam pár jó kis receptet. Szerintetek a mentás, vagy a gyömbéres lehet a finomabb? http://glurl.co/befozok

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190948_3836_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu