Recept: Íme a legfinomabb piskóta elkészítésének titka! Te is így készíted?

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Bizonyára már te is több tucatnyit sütöttél már. Fejből vagy egy jól kiválasztott receptből, a nagyi titkos feljegyzése alapján. De mi a titok, hogy valóban puha, légies legyen? Eláruljuk.

 

 

 

 

 

A nagyink féle tökéletes piskótához csak három elengedhetetlen alapanyag kell. a hideg (!) tojás, a liszt és a cukor. Ezek aránya 1:1:1, azaz 1 tojás, 1 evőcukor, 1 evőkanál liszt. Ezt kell a piskóta mennyiségéhez képes egyenes arányban megnövelni. Általában 6 tojásnál indul egy „rendes” méretű piskóta.

 

A piskóta tészta titka a sok levegőben (ettől lesz könnyű a szerkezete). Erre a legjobb megoldás, ha a tojássárgáját és fehérjét külön-külön habosítjuk fel. Ha jól ki van keverve a tojás, nincs szükség sütőporra, de aki bizonytalan, tehet bele egy keveset.

 

Természetesen az alapreceptet felturbózhatjuk még néhány hozzávalóval, ami különlegesebb ízt kölcsönöz a piskótának. A leggyakoribb, ha reszelt citromhéjat teszünk bele, és egy leheletnyi citromlé (vagy ecet) pedig segít, hogy a fehérjét a lehető legkeményebbre verhessük.

 

Az alapreceptből nem hiányozhat a csipetnyi só (kihozza az édes ízt), és lehet még ízesíteni reszelt citromhéjjal is. 

Hozzávalók:
6 tojás, 6 púpozott evőkanál porcukor, 5 púpozott evőkanál liszt, csipet só (ízlés szerint: fél citrom reszelt héja), 1 kávéskanál citromlé (vagy ecet)

 

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 

Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütjük, és a fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukor egyharmadával és a sóval, valamint, ha teszünk bele, a reszelt citromhéjjal.

 

A tojásfehérjébe belecsorgatjuk a citromlevet (keményebbre lehet verni általa), majd elkezdjük verni. Amikor kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, és olyan kemény habbá verjük, hogy a habverőn megálljon. Ha ezt az állapotot elérte, azonnal hagyjuk abba a habverést, mert ellenkező hatást érhetünk el vele.

 

A kemény habba óvatosan belekeverjük a simára kevert cukros sárgáját. Keverés közben vigyázzunk, hogy a hab ne törjön meg. Fontos, hogy a habverésnél a fakanál mindig félkört írjon le, fentről lefelé. Ugyanezzel a mozdulattal keverve beleszórjuk az átszitált lisztet, és könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk.

 

Egy tortaforma alját vajjal kikenjük, liszttel meghintjük (vagy sütőpapírral kibéleljük). A forma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tészta!

 

Belesimítjuk a tésztát, úgy, hogy a közepe fele alacsonyabb (vagyis homorú) legyen, mert sülés közben a közepe némileg felpúposodik, és beletesszük az előmelegített sütőbe. 20 percig sütjük közepes lángon anélkül, hogy a sütőajtót kinyitnánk.

 

A piskóta nem szereti a gőzös sütőt, ezért a résnyire nyitott sütőajtóhoz tegyünk egy hurkapálcikát és úgy zárjuk rá az ajtót. Az így a keletkezett kis rés elegendő ahhoz, hogy a piskótából kiáramló gőz kiszökhessen a sütőből.
Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot kicsit mérsékeljük. A megsült piskótát (tűpróbával érdemes ellenőrizni) hagyjuk kihűlni, majd az oldalát körülvágjuk és deszkára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. Csak akkor vágjuk fel, ha a tészta teljesen kihűlt.

 

Forrás: http://www.kiskegyed.hu/

Címkék: piskóta recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu