Recept: Levendulaszörp, és más fűszerszörpök

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25052 fő
  • Képek - 8746 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Pár évvel ezelőtt ültettem a kertbe két tő levendulát, idén pedig már egész kosárnyi virágot sikerül leszüretelni róluk. A barátaink szerint nálunk csak kétféle növény van: az egyik, amiből pesztót készítek, a másik, amiből szörpöt. Szerintem persze olyan is van, amiből lekvárt főzök, de mivel a levendulából sem azt, sem pesztót nem lehet készíteni, marad a szörp. Kipróbáltam, nem bántam meg.

 

Ugyanezzel a módszerrel készülhet mentaszörp, citromfű szörp, de akár a bodzaszörp is. Kevés munka, nagy siker, ráadásul elég menő dolog a vendégeket saját készítésű, különleges házi szörppel kínálni. Nem egy nagy kunszt, nyugodtan ki lehet próbálni.

 

Mivel a levendula a saját kis kertemben termett, ami ellenőrzött bio gazdálkodás (én ellenőrzöm, biztosan tudom, hogy soha nem használok semmilyen vegyszert), a mostanra már szépen kiszáradt virágokat nem mostam meg. A fűszernövényeket meg szoktam mosni, de azokat is inkább csak a homok és a rászálló rovarok miatt.

 

1. Egy fazékban két liter hideg vízbe beáztattam 15-20 levendula virágot. Két jól megmosott citromot – az Aldiban lehet kapni olyat, aminek a héját csak viasszal kezelték, nem pedig vegyszerrel – feldaraboltam, a levét belenyomtam a lébe, és a héját is utána dobtam. Letakartam, és hagytam állni egy napig.

2. Másnap csipesszel kiszedegettem a virágokat és a citromot. A fennmaradt léhez hozzáadtam egy kiló cukrot (bármilyen jó, egyik sem egészségesebb a másiknál), és addig forraltam, amíg a cukor teljesen fel nem oldódott.

3. Közben be kell állítani a szörp savanyúságát. Ha el akarjuk tartani, akkor nyugodtan tegyünk bele citromsavat, ami megakadályozza, hogy megromoljon a művünk. Ha nem, akkor dolgozhatunk csak citrom levével is, vagy a kettő kombinációjával. Érdemes közben felhígítva megkóstolni, nehogy mellényúljunk.

4. A kész szörpöt steril üvegekbe szűröm, lezárom, pár percre fejre állítom, majd újságpapírba csomagolva mehet a dunsztba. Másnap-harmadnap kész is a télálló levendulaszörp.

A kóstolók egybehangzó véleménye szerint a levendula tökéletesen alkalmas rá, hogy szörp legyen belőle, sőt, még a gyerekeknek is ízlett. 

 

Forrás: http://divany.hu/

Címkék: levendula szörp

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu