Recept: Süssünk kenyeret!

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

 

 Éppen rövid nyaralásomat töltöm a szülői házban Magyarországon, így mi se lenne tökéletesebb téma, mint a házi kenyerünk, amit dédimamám receptjéből kiindulva édesanyámmal egy nyár alatt tökéletesítettünk. Akik kenyérsütő gépet használnak, ők most húzzák ki a konnektorból, és csináljanak helyet a gyúródeszkának. Ehhez a kenyérhez csak liszt, víz, egy kis élesztő és két erős kéz kell.

 

 

 

Még 17 éves gimnazista voltam, mikor anyámmal elkezdtünk kísérletezni a házi kenyérrel. Az internetes receptek többsége jó volt, de valami mindig hibádzott. A legtöbbször a héja ehetetlenül keménnyé vált sütés végére, vagy nem volt elég levegős a tészta, és fél szelet kenyértől jóllakott az egész család. Aztán felkerestük dédimet, aki már akkor is 85. évét töltötte (és szerencsénkre még ma is, 89 évesen odaáll mellém a konyhában ha épp itthon vagyok, és csak ámuldozik a francia konyha ételein, hogy ő sose gondolta volna, hogy egyszer ilyet fog enni), és kifaggattuk, hogyan is sütötték ők anno a kenyeret.

 

Miután elmesélte nekünk a mikéntjét, neki álltunk édesanyámmal, és modernizáltuk. 

A liszt

A liszt kiválasztása fontos a jó kenyér eléréséhez. Szívem szerint a BL 80-as lisztet ajánlanám mindenkinek, de tisztában vagyok vele, hogy elég nehézkes a beszerzése, így inkább csak megjegyzem, hogy ha ilyet látunk, spájzoljunk be belőle. Ha nincs rá lehetőségünk, akkor használjunk normális BL 55-ös lisztet és réteslisztet 70-30% arányban. A kenyérhez minél magasabb gluténtartalmú lisztre lesz szükségünk, és persze variálhatjuk a liszteket, de ha rozsliszttel, vagy teljes kiőrlésű liszttel szeretnénk feldobni a receptünket, mindig csak 30%-ban adjunk a tésztához, különben megváltozik a textúra.

A kovász

A jó házi kenyérhez elengedhetetlen a kovász, ami lehet liszt, víz és élesztő keveréke, lehet öregtészta is (ahogy dédimtől tanultuk), vagy lehet több napos érleléssel akár csak víz és liszt keveréke is, ekkor a levegőben lévő baktériumok indítják el az érlelődést. Az utóbbihoz legalább 5-6 napnyi időt kell adnunk a kovásznak, így mi általában öregtésztával dolgozunk, vagy ha túl spontán jön a kenyérsütés ötlete, akkor maradunk az élesztőnél. 

Az öregtésztás megoldás lényege, hogy mikor kenyértésztát dagasztunk, a tésztából elteszünk egy keveset (10-15 dkg-t) amit majd a következő kenyér tésztájába belegyúrunk. Az eljárás ugyanaz, mintha élesztővel dolgoznánk. Langyos víz + liszt + öregtészta (+ kevés élesztő) = siker. Az arányokról pár sorral lejjebb.

Az erjesztett kovász időigényesebb, de nem nehezebb.
1. 3 kanál langyos vizet 3 kanál liszttel elkeverünk, és hagyjuk működni. Mintha csak élesztőt futtatnánk.
2. 24 óra múlva hozzáadunk 2 kanál vizet és 2 kanál lisztet, majd elkeverjük, és érleljük tovább, majd mindennap 1-1 kanál vizet és lisztet hozzáadunk, hogy mindig nokedli állagú "tésztánk" legyen.

Figyeljünk arra, hogy ne tartsuk túl meleg helyen a kovászunkat, különben túl savanyú lesz. Az ideális hőmérséklet 20-21 Celsius. Ne feledjük! A kovász annál jobb, minél tovább érleljük, vannak olyan kovászok, amiket akár több évig is érlelnek (lehetett hallani 200 éves kovászról is már). Azonban otthoni háztartásban az 5-6 nap elegendő a jó minőségű kenyérhez. Ha elkészült a kovászunk, elkeverjük a liszttel, és vízzel, mintha élesztőt futtatnánk, majd hagyjuk kelni egy éjszakát, és másnap hozzá kezdünk a sütéshez.

A kenyértészta

Ha meg van a szépen érlelt kovászunk, akár ebből, akár abból, akkor neki láthatunk a kenyér tésztának. Fél nappal járunk a dagasztás előtt, készítsük elő a tésztát. Az öregtésztát keverjük el a súlyának megfelelő mennyiségű liszt és víz keverékével (amit a kenyér tészta receptjében leírt lisztből és vízből természetesen levonunk) és 1 dkg élesztővel, majd fedjük le, és hagyjuk dolgozni egy éjszakát. A mi kenyér receptünk 1 kg lisztre szól, ehhez nagyjából 10 dkg öregtésztát (vagy 10 dkg érlelt kovászt) számolunk, és fél liter vizet. Keverjük el a 10 dkg kovászt a súlyának nagyjából megfelelő vízzel és liszttel (1 dl víz és egy kanál liszt), majd ne felejtsük ezt levonni a receptünkből másnap: tehát 1 kg liszthez csak 4 dl vizet használjunk. 

A recept összegzésül:
1 kg liszt
5 dl víz
1 dkg élesztő
1 teáskanál só

A dagasztás

Akkor van kész a tészta, ha izzad a plafon - mondta dédimamám. Ha már csurog a homlokunkról a víz, a tésztának már jónak kell lenni. Adjuk a liszthez a vizet, a sót, és az öregtésztás-élesztős kovász keveréket, majd dagasszuk össze. Fontos, hogy a tésztát rendesen átdagasszuk. Sokan csak homogén tésztává gyúrják, és ott végeznek is vele. A dagasztásnál egész addig kell dolgoznunk, míg nem látjuk azt, hogy a tészta felszínén hólyagok keletkeznek, amik a dagasztás során ki is fakadnak. Ez jelzi azt, hogy az élesztőnk már szépen működik, és levegő kerül a tésztába. Ha a tészta már elválik az edény falától, és nem ragad a kezünkhöz, és még az említett hólyagok is megjelennek, na akkor pihenhetünk. Néha elkap a hév, és neki állok kézzel dagasztani, de mint szabadnapos szakács, néha csalok, és a könnyebb utat választva géppel dagasztom meg a kenyeret. Precízebb mint én, így hát miért ne?

 

 

Kelesztés

Ha a tésztánkat szépen megdagasztottuk, letakarjuk egy nedves konyharuhával, majd meleg helyen (21-22 fok) pihentetjük a tésztát fél órára. Ha letelt a fél óra, megformázzuk a kenyerünket a kívánt formára, majd egy éles késsel finoman bevagdossuk a tetejét. Vigyázzunk, hogy a formázás során ne gyúrjuk túl a tésztát. Érdemes kinyomkodni az erjesztő gázokat belőle, de ne dagasszuk át megint. Ha megelégedtünk a formájával és kinézetével, takarjuk le megint, és kelesszük fél órát.

 

A sütés

Most értünk el a legizgalmasabb részhez: a sütéshez. Sokan talán meglepődnek elsőre ha azt mondom, melegítsük elő a sütőnket 230 fokra. Igen, 230 fokra. Gondoljunk csak bele, hol sütötték nagyszüleink,dédszüleink a kenyeret: kemencében. A kemencékben nagyjából 450-500 fok van, így a 230 fokkal nem fogjuk megégetni a kenyerünket. Mielőtt elkezdenénk sütni, egy mélyebb tepsibe öntsünk 3-4 dl vizet (ne többet!) és tegyük be a sütőbe, hogy mire a tésztát betesszük, kellemes gőzt kapjon, ami aztán segít a felemelkedésben, és a ropogós héj elérésében. Innentől kezdve már zöld utat kaptunk a sütésre, tegyük be a kenyerünket, lehetőleg minél beljebb a sütőben (a sütő ajtónál mindig hőveszteség van, így belül egyenletesebb a hő, kivéve ha több milliós Rational-lal dolgozunk otthon.) A kenyérnek 40 perc kell hogy átsüljön, az ideális "maghőmérséklet 96-98 Celsius közt van, bár bevallom, egyszer mértem még csak le, és azóta bízok a 40 perces időzítésben. Akiknek a sütőjük nagyon erős, vagy rossz a hőszabályozása, vagy egyszerűen csak nem bíznak abban, hogy nem ég meg a tésztájuk, ők miután betették a tésztát, kapcsolják vissza a sütőjüket 200 fokra, és úgy süssék. Természetesen így több időt kell rászámolniuk az eredeti 40 perc helyett.

A pihentetés

Miután a kenyerünk szépen megsült, kivesszük, és egy rácson hagyjuk pihenni. Ha elfelejtettük volna a vizet betenni a sütőbe, és túl kemény lenne a kenyerünk héja, terítsünk rá egy nedves konyharuhát 5-10 percre, garantáltan visszapuhítja a kenyerünket, és ropogós héjat kapunk. 

Nincs is jobb egy friss házi kenyérnél, és az előnye a boltival szemben az, hogy még napokkal később is ugyanolyan finom, mint mikor elkészült. Bár, ebben nem vagyok olyan biztos. Nálunk még sose maradt meg 1 napnál tovább!

 

 

Forrás: http://egyszakacsnaploja.blog.hu

Címkék: házi kenyérsütés

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190948_3836_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu