Recept: Tavaszi főzelékmánia - ezeket imádni fogod!

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

 

 Hetente egyszer biztosan megkívánsz egy jó főzeléket, de már unod a klasszikus variációkat? Nemrég megkértük Szatmári Feri gasztrobloggert, mutassa be nekünk három kedvenc tavaszi főzelékreceptjét, melyek kicsit eltérnek a nagy klasszikusoktól. Mi imádjuk őket, és reméljük, ti is!

 

 

Ne félj a különleges ízektől, a szokatlan hozzávalóktól, néha ugyanis nem árt egy kis turpisságot bevetni a konyhában is. Íme, Szatmári Feri három szuper tavaszi receptje.

 

Citromos-petrezselymes krumplifőzelék

 

Hozzávalók (2 főre)

10 cm póré fehér része aprítva
1 ek vaj
3 ek olaj
1 kg burgonya másfél-két centisre kockázva
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem aprított szára
1 tk só
5 dl alaplé
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 ek étkezési keményítő
1 dl tejföl
fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
6-8 szem pirított dió durvára aprítva

 

Így készítsd el!

A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom, és üvegesre dinsztelem. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráborítom a burgonyát, majd felöntöm az alaplével, babérral, sóval fűszerezem. Beleteszem a felaprított petrezselyemszárat, elkeverem, és lefedem, a forrástól számítva 8-10 perc alatt puhára főzöm. Fontos, hogy ne főzzük túl, maradjon harapható. Két merőkanálnyit különszedek, és a felaprított petrezselyem kétharmadával pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A keményítőt egy keverőtálban kikeverem a tejföllel, adok hozzá fél deci vizet, és besűrítem vele a főzeléket. Belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, és az egészet összemelegítem. Már nem forralom. Kóstolom, és ha kell sózom, tovább savanyítom. Frissen őrölt borssal, dióval és a maradék petrezselyemzölddel tálalom.

 

Mentás-kókuszos borsófőzelék

 

Hozzávalók 2-3 főre

80 dkg zöldborsó (mirelit) kiolvasztva
1 ek vaj
1 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
3 cm friss gyömbér
4 dl húsleves vagy víz
1 dl kókusztej vagy tejszín
só, bors
késhegynyi szerecsendió
pár mentalevél

 

Így készítsd el!

A vöröshagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Időnként 1-1 evőkanál levest hozzáadok, hogy a hagyma jól szétfőjön. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért, 1-2 percig még kevergetem, majd ráborítom a kiolvadt borsót. Elkeverem a hagymás alappal, és felöntöm a húslevessel. Beleteszem a mentaleveleket, és fedő alatt 8-10 percig főzöm. Ezután a felét különveszem (a mentaleveleket mind kihalászom), és összeturmixolom, majd visszaöntöm a fazékban maradt alaphoz. Ha használok tejszínt, hozzáöntöm, és finoman összeforralom vele. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval ízesítem, és ha kell, sózom. Ha nem elég édes a borsó, kiskanálnyi cukorral lehet édesíteni.

 

Currys karalábéfőzelék

 

Hozzávalók 2 főre

 


1 ek vaj
3 ek olívaolaj
4 szál tavaszi hagyma, karikázva
1 tk currypor
5 fej karalábé, másfél centisre kockázva
4 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem negyed óra alatt
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
fél lime reszelt héja és leve
só, frissen őrölt bors
friss petrezselyem vagy koriander, chili

 

Így készítsd el!

A vajat közepes lángon összeolvasztom egy lábosban az olajjal. Rádobom a felkarikázott újhagymát, és folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig párolom, finoman sózom. Hozzákeverem a curryt, majd ráborítom a kockázott karalábét, és további két percig kevergetem. Felöntöm az alaplével, sózom, és fedő alatt 10-12 perc alatt ressre főzöm. A tejszínt kikeverem a keményítővel és 2 kanál vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, csak összemelegítem. Belereszelem a fél lime héját, a levét pedig belefacsarom. Sózom, borsozom, ha kell. Tálalásnál frissen aprított petrezselyemmel vagy korianderrel és chilivel szórom meg.

 

 

Forrás: http://www.life.hu

Címkék: fözelékek kicsit másként

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190948_3836_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu