Recept: A margarin története

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Akkor lássuk csak tulajdonképpen, mi is kerül a szendvicsbe!

A margarin olcsó vajpótlóként kezdte pályafutását (még az 1870-es években!). Ám kiállta az idők próbáját: mára nélkülözhetetlen vitaminokkal feldúsítva, az egészséges táplálkozás egyik alapját képező élelmiszerünkké vált.

Tulajdonképpen vajpótlóként született a háborús időkben; egy bizonyos Moriés kutató-kémikusnak köszönhetjük a receptet, mellyel 1869-ben jelentkezett a kormány pályázati felhívására. A margarint még ebben az évben szabadalmazták, Franciaországban és Angliában is. Az 1800-as évek végén megépülnek az első margaringyárak szerte a világban, és elkezdődik az ipari méreteket öltő gyártás.

A vitaminokkal dúsított margarin ötlete is háborús időszakban született: a szegényes és rossz táplálkozás miatt még fontosabbá vált, hogy a margarin tápértékbeli hiányosságát a vajjal szemben A, D és E vitaminokkal pótolják.

Az 1960-as években jelennek meg az első csészés margarinok, pár évre rá bevezetik a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarint, majd nem sokkal később már már az alacsony zsírtartalmú termék is megvásárolható, végül elnyerve mai napig fennmaradó formáját, a lágy, dobozos margarinok kerülnek a boltok polcaira.

1991-ben már kapható az első olíva olajból készült margarin. 1994 óta az EU Kenhető Zsírok Szabályzata határozza meg a margarinok megengedhető zsírtartalmát. Napjainkban az egészséges táplálkozás jegyében készülő margarinok zsírtartalma jellemzően 40-60 százalék között mozog.

A margarin előállításához használt zsírféleségek is változtak az idők során. A kezdeti marhafaggyú-olein bázist mára felváltotta az olívaolaj, illetve az olcsóbb termékekben földimogyoró és gyapotmagolajat találunk. De használnak hozzá pálmaolajat is (a bálnazsír használatát szerencsére még a 60-as években megszüntették).
A hazánkban készülő margarinoknak jellemzően a napraforgó-, a repce-, a lenmag, a kukoricacsíra-olaj, valamint a pálmamag- és pálmaolaj a legfőbb alapanyaga.

Címkék: egészség egészséges margarin

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190948_3836_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu