Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Akkor lássuk csak tulajdonképpen, mi is kerül a szendvicsbe!
A margarin olcsó vajpótlóként kezdte pályafutását (még az 1870-es években!). Ám kiállta az idők
próbáját: mára nélkülözhetetlen vitaminokkal feldúsítva, az egészséges
táplálkozás egyik alapját képező élelmiszerünkké vált.
Tulajdonképpen vajpótlóként született a háborús időkben; egy bizonyos Moriés
kutató-kémikusnak köszönhetjük a receptet, mellyel 1869-ben jelentkezett a kormány pályázati felhívására. A margarint még ebben az évben szabadalmazták, Franciaországban és
Angliában is. Az 1800-as évek végén megépülnek az első margaringyárak
szerte a világban, és elkezdődik az ipari méreteket öltő gyártás.
A vitaminokkal dúsított margarin ötlete is háborús időszakban
született: a szegényes és rossz táplálkozás miatt még fontosabbá vált, hogy a margarin tápértékbeli hiányosságát a vajjal
szemben A, D és E vitaminokkal pótolják.
Az 1960-as években jelennek meg az első csészés margarinok, pár évre rá bevezetik a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarint,
majd nem sokkal később már már az alacsony zsírtartalmú termék is megvásárolható, végül elnyerve mai napig fennmaradó formáját, a lágy, dobozos margarinok kerülnek a boltok polcaira.
1991-ben már kapható az első olíva olajból készült margarin. 1994 óta
az EU Kenhető Zsírok Szabályzata határozza meg a margarinok megengedhető
zsírtartalmát. Napjainkban az egészséges táplálkozás jegyében készülő margarinok
zsírtartalma jellemzően 40-60 százalék között mozog.
A margarin előállításához használt zsírféleségek is változtak az idők
során. A kezdeti marhafaggyú-olein bázist mára felváltotta az olívaolaj, illetve az olcsóbb termékekben földimogyoró és
gyapotmagolajat találunk. De használnak hozzá pálmaolajat is (a bálnazsír használatát szerencsére még a 60-as években megszüntették).
A hazánkban készülő margarinoknak jellemzően a
napraforgó-, a repce-, a lenmag, a kukoricacsíra-olaj, valamint a
pálmamag- és pálmaolaj a legfőbb alapanyaga.
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Csokis muffin készítése madagaszkári kakaóbabból aszalt vörös áfonyával
12 kaja, amitől okosabb leszel!
Az édesburgonya nem az, aminek látszik!
Nem piros, nem zöld - ez a kék vitaminbomba