Recept: Egy francia krémes nem olyan, mint a Francia Krémes

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8747 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Azzal nyilván nem árulok el nagy titkot, hogy se az általunk ismert francia krémesnek, se a francia salátának semmi köze sincs a fanciákhoz. Ettől függetlenül én gyerekkoromban kifejezetten szerettem a francia krémest, főleg a karamelles fedőlapját (tényleg azt miért nem árulnak külön??? - piaci rés!), de pl az alján a szétázott, elvághatatlan tészta réteget mindig ott hagytam. A krém meg általában olyan gumis a zselatintól, hogy a kocka álljon, mint a "tudjuk mi a tudjuk hol", hogy a fogyasztása közepesen nagy élmény (legalábbis nekem, legalábbis mostanra).

 

Ezzel szemben a millefeuille ropogós tésztalapokból (ha nem is ezernyiből, mint a szó jelentése mutatja) és lágy vaníliakrémből áll, amit fel lehet turbózni bármilyen gyümölccsel. Eperrel, málnával, áfonyával, minek van épp szezonja. Amellett, hogy szerintem gyönyörű, nem is nagy ördöngősség elkészíteni. Igazi villantós desszert, randikajának vagy vendégségre tökéletes! 

 

Hozzávalók: (5-6 főre)

  • 1 csomag leveles tészta 
  • porcukor
  • 1 adag creme patissiere (azaz cukrászkrém)
  • 1 dl habtejszín kemény habbá verve 
  • friss gyümölcs: most épp áfonya

a krémhez: 

  • 3 tojás sárgája
  • 125 g cukor
  • 15 g kukoricaliszt (vagy kukoricakeményítő)
  • 5 g finomliszt (lehet ehelyett is kukoricaliszt, akkor a krém gluténmentes)
  • egy csipet só
  • 280 ml tej
  • 1 vanília rúd kikapart magjai
  • 7 g vaj (kb egy tk)

A vanília krémhez a tojássárgákat a cukor felével és egy csipet sóval vejük habosra, közben a tejet a cukor másik felével és a vanília kikapart magjaival melegítsük forráspontig. A tojásos cukorhoz szitáljuk a liszteket, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzászűrjük a vaníliás cukros tejet. Majd az egészet visszaöntjük az edénybe és kézi habverővel folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük.

Ne ijedjetek meg ha csomósnak tűnik, jól kikeverhető. Ha felforrt 1-2 perc és kész is. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat, majd  öntsük egy tiszta edénybe. Folpack-kal lefedve (közvetlenül a felületére, hogy ne bőrösödjön meg) hagyjuk hűlni. 

A leveles tésztát azonos méretű téglalapokra vágjuk, egy adaghoz 3 lapra van szükség, szóval attól függően kell kimérni a lapokat, hogy hány személyre készítjük. Én 16 felé vágtam és így 5 adag lett belőle, meg egy bónusz lap. 

A kivágott lapokat sütőpapírral borított tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és egy szita segítségével vékony rétegben megszórjuk porcukorral, majd beborítjuk még egy sütőpíparral és egy azonos méretű tepsivel lenyomatjuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sülnek. Érdemes közben azért ellenőrizni, nehogy megégjenek. 

 

AZ összeállításhoz a kihűlt vaníliakrémet óvatosan összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel, majd nyomózsák segítségével az alsó lapokra nyomunk a krémből, ráültetjük az áfonya szemeket, majd jöhet rájuk a középső lap, és így tovább. A tetejére is nyomhatunk a krémből és porcukorral megszórva, azonnal tálaljuk.

Forrás: http://rozekacsa.blog.hu/

 


Címkék: francia krémes recept édesssgé

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190948_3836_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu