Recept: Milyen az egészséges kenyér?

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag összetételére, vagy csak az ár dönt?

Október 16-án ünnepeljük a Kenyér Világnapját. A jeles nap célja, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás, a kenyér jelentőségére. Hazánkban közel 24 ezer helyen lehet vásárolni különböző sütőipari termékeket.

Milyen az egészséges kenyér?Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag összetételére, vagy csak az ár dönt? Október 16-án ünnepeljük a Kenyér Világnapját. A jeles nap célja, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás, a kenyér jelentőségére. Hazánkban közel 24 ezer helyen lehet vásárolni különböző sütőipari termékeket. Hirdetések Átlagosan 20 dekagramm, durván 2-3 szelet kenyeret fogyasztunk naponta. A mennyiség természetesen függ attól, hogy ki mennyit sportol, milyen a fizikai aktivitása. Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja a WEBBeteg kérdésére elmondta: ez a mennyiség megfelelő, kérdés viszont, hogy milyen a kenyér minősége.

A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér 

B-vitaminok, ásványi anyagok A magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül benne van a szelén, a cink, a magnézium és a kálium. Nem feltétlenül csak a rozslisztből tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthető. Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre a magas rosttartalmú kenyerek fogyasztásakor, ugyanis a vízben oldódó rostok így fejtik ki jótékony hatásukat - figyelmeztet a dietetikus. A vízben nem oldódó élelmi rostok - így a hemicellulóz, a cellulóz - elősegítik a vastagbél megfelelő működését. Figyeljen arra, hogy ne sózza túl a szendvicset, a zsíros kenyeret. Nem kell megválni a félbarnától! Fő a változatosság – hangsúlyozza Györki Niké. Úgy véli: ha nem szeretnénk, nem kötelező mindennap teljes kiőrlésű rozskenyeret ennünk, lehet váltogatni, a cél, hogy nagyobb részt teljes kiőrlésű, rozs és rozsos kenyeret együnk, és utána jöhet a sorban a félbarna és a fehér kenyér.

 

 

Kinek, milyen kenyér ajánlott? 


Megtalálhatóak a boltok polcain a különböző betegségek diétájához illeszkedő speciális kenyerek is, így egyebek mellett gluténmentes kenyér a lisztérzékenyeknek, diabetikus a cukorbetegeknek, fehérjeszegény a krónikus vesebetegeknek, valamint nátriumszegény kenyér a magas vérnyomásban szenvedők részére.


Mindennapi kenyerünk - házilag Nagyanyáink, anyáink mesélték, hogy a házi kenyérhez nem kellett más, mint liszt, víz, só és élesztő. Hetente kétszer sütöttek akkora kenyeret, hogy elegendő volt a családnak 2-3 napra is.


Milyen az egészséges kenyér? Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag összetételére, vagy csak az ár dönt? Október 16-án ünnepeljük a Kenyér Világnapját. A jeles nap célja, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás, a kenyér jelentőségére. Hazánkban közel 24 ezer helyen lehet vásárolni különböző sütőipari termékeket.

 

Hirdetések Átlagosan 20 dekagramm, durván 2-3 szelet kenyeret fogyasztunk naponta. A mennyiség természetesen függ attól, hogy ki mennyit sportol, milyen a fizikai aktivitása. Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja a WEBBeteg kérdésére elmondta: ez a mennyiség megfelelő, kérdés viszont, hogy milyen a kenyér minősége.

 

MI MICSODA? Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt aránya. Félbarna kenyér: 85 % a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya. Rozsos kenyér: 60 és 85 % közötti a búzaliszt, 15 és 40 % közötti a rozsliszt aránya. Rozskenyér: 60 % alatti a búzaliszt, 40 % feletti a rozsliszt aránya. Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80 százalék feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért „nehezebb”, tömörebb a kenyér.

 

 A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér szénhidráttartalma nem sokban különbözik egymástól, értékük 45 és 55 gramm közötti, a rosttartalom tekintetében viszont meglepő dolgokra eszmélhetünk. B-vitaminok, ásványi anyagok A magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül benne van a szelén, a cink, a magnézium és a kálium.

 

Nem feltétlenül csak a rozslisztből tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthető. Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre a magas rosttartalmú kenyerek fogyasztásakor, ugyanis a vízben oldódó rostok így fejtik ki jótékony hatásukat - figyelmeztet a dietetikus. A vízben nem oldódó élelmi rostok - így a hemicellulóz, a cellulóz - elősegítik a vastagbél megfelelő működését. Figyeljen arra, hogy ne sózza túl a szendvicset, a zsíros kenyeret. Nem kell megválni a félbarnától! Fő a változatosság – hangsúlyozza Györki Niké. Úgy véli: ha nem szeretnénk, nem kötelező mindennap teljes kiőrlésű rozskenyeret ennünk, lehet váltogatni, a cél, hogy nagyobb részt teljes kiőrlésű, rozs és rozsos kenyeret együnk, és utána jöhet a sorban a félbarna és a fehér kenyér.

 

Kinek, milyen kenyér ajánlott?

 

 Megtalálhatóak a boltok polcain a különböző betegségek diétájához illeszkedő speciális kenyerek is, így egyebek mellett gluténmentes kenyér a lisztérzékenyeknek, diabetikus a cukorbetegeknek, fehérjeszegény a krónikus vesebetegeknek, valamint nátriumszegény kenyér a magas vérnyomásban szenvedők részére. Mindennapi kenyerünk - házilag Nagyanyáink, anyáink mesélték, hogy a házi kenyérhez nem kellett más, mint liszt, víz, só és élesztő. Hetente kétszer sütöttek akkora kenyeret, hogy elegendő volt a családnak 2-3 napra is.

 

Házilag már 25 perc alatt elkészíthető egy dagasztás nélküli kenyér - mondja Somogyi Zoltán gasztroblogger. Többféle kenyér süthető, nagyon sokféle, jó minőségű lisztből, könnyen elsajátítható eljárásokkal. Van például élesztő nélküli, dagasztás nélküli kenyér. Kérdés, drágább-e az otthon sütött pékáru? Egy kilogramm kovászolt kenyérhez kb. 70 dkg búzaliszt kell. Nagyobb forgalmú üzletbe menjünk vásárolni, mert ott nem tárolják sokáig, nem lesz dohos a liszt. Ehhez jön élesztő, só és víz. Ennyi az egész. A gyári kenyér térfogatilag mindig nagyobb, mint az otthon sütött. Egy kilós házi vekni elfér egy tálban, a bolti sokkal nagyobb, pedig az is egy kilós – avat be a részletekbe Max, aki ha nem süt, kézműves pékségben vásárol kenyeret. A jó termékeknek pillanatok alatt híre megy – teszi hozzá a gasztroblogger.


Forrás:http://www.webbeteg.hu/

Címkék: dietetikus kenyér liszt rostok vitamin

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 3 hete új képet töltött fel:

Uj_majonezes_kreaciom_2194938_1025_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu