Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszerhulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted.
Házi aludttejből igazi házi tejföl készíthető. Ha már kicsit savanykás a tejünk, tegyük meleg helyre, például a fűtőtest közelébe. Pár nap pihenő után elég egy kisebb edénybe kanalazni a tetején kivált zsíros réteget. A kis zsírcsomókat kavarással tüntethetjük el.
BorNem kell kiöntenünk a vendégség után megmaradt bort. A borosüvegek alján megbújó nedűt öntsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le. A fagyott kockák még hetek múlva is különleges ízesítői lehetnek mártásoknak, kompótoknak vagy gyümölcsleveseknek.
CitromHa teázás után megmarad egy fél citrom, ne várjuk meg, míg kiszárad. Vegyük elő takarításkor! A citrom leve nagyszerűen tisztítja a rozsdamentes fémfelületeket és a makacs foltokat. Hagyjuk pár percig a koszos felületen, és ha kell, hívjunk segítségül egy kefét.
DobozA dobozok újrahasznosításának rengeteg módja van. Tárolhatunk bennük apróbb dolgokat, karácsonykor szép papírral befedve ajándékdobozok lesznek, de akár gyerekjáték is készülhet belőlük. Babaház, búvóhely vagy hangszer, biztos sikerünk lesz.
KávézaccNem kell azoknak sem kidobnia a kávézaccot, akik nem tudnak komposztálni, hiszen belekeverhetjük a cserepes növények földjébe. Készíthetünk belőle tápoldatot is, ha negyed kiló zaccot húsz liter vízben hagyunk állni néhány napig. Használjuk locsolásra vagy permetezésre
LeveszöldségNe csüggedjünk, ha a gyerekek nem eszik meg a vasárnapi levesből a zöldségeket. A répát, borsót és a krumplit felhasználhatjuk franciasaláta vagy zöldséggel töltött ételek alapanyagaként. Ha el akarjuk kerülni a húslevesízt, öblítsük le a zöldségeket vízzel.
TojásSárgája vagy fehérje, néhány napig biztosan eláll a hűtőben. A tojássárgája sós sütemények lekenéséhez használható, de tároláskor érdemes egy kis hideg vizet önteni rá, hogy ne száradjon ki. A tojásfehérje kisebb műanyag dobozban több hétig is elvan a mélyhűtőben.
KrumplihéjA krumplihéj az őszülő haj természetes sötétítője. Főzzük a héjat fél órán keresztül vízben, majd tölcsér és szűrő segítségével töltsük a főzővizet palackba vagy edénybe, és hagyjuk kihűlni. Hajmosás után ezzel öblítsük át alaposan az ősz hajat.
MagvakA madarak örülni fognak a megmaradt, kicsit már állott magvaknak, gabonapehelynek vagy száraz kenyérnek. Mielőtt kidobnánk a hibás almákat, gondoljunk rájuk. Ha nincs kertünk, a madárétket tegyük az ablakba vagy sétáljunk el a legközelebbi parkig.
RongyokNagyanyáink jól tudják, hogy az elhasznált ruhákból és textíliákból kiváló konyhai törlőkendő készülhet. Használjunk külön rongyot mosogatáshoz, törölgetéshez és felmosáshoz. Nem lesz baj a higiéniával, ha apróbb méretű kendőket vágunk, és gyakran cseréljünk őket.
SütőHasználjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel zárjuk el a sütőt, és hagyjuk még benne a majdnem kész ételt. A maradékhő alkalmas gyümölcsaszalásra is. És ne felejtsük, ha már bemelegítettük a sütőt, minél több ételt süssünk benne egyszerre.
Száraz kenyérSokan nem gondolnak rá, hogy a száraz kenyérből pár perc alatt házi zsemlemorzsa készíthető. Ha nincs darálónk, akkor se dobjuk ki a kenyeret. A szeletekből bundás kenyeret varázsolhatunk, beáztatva pedig fasírt vagy töltött hús alapanyaga lehet.
VajA tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy sütéskor gyakran ki kell vajazni a tepsit. Ezért ha elfogy a vaj, ne dobjuk ki a papírját, hanem rakjuk el a mélyhűtőbe. Következő sütéskor elég egy kicsit felolvasztani, és kenhetünk is vele. Így minden cseppje hasznos helyre kerül.
ÚjságpapírA régi újságpapírok könnyen bevethetőek a konyhában. Ha például egy rekeszben hagymát tárolunk, helyezzünk egy újságpapírból formált labdát a hagymák közé, és nem lesz gondunk a kellemetlen szagokkal. A rekesz aljára terített újság pedig megköti a nedvességet.
ZöldfűszerNéhány fűszernövény levele, például a tárkonyé és a bazsalikomé, hamar kifakul. Ahelyett, hogy kidobnánk, vágjuk apróra a leveleket, és áztassuk egy üveg olívaolajba. Pár nap után szűrjük ki a fűszermaradékokat. Az olaj különleges ízesítője hal-, csirke- és sajtételeknek.
Forrás: http://www.anna.hu/
|
|
Kőszeghy Anna 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
3 étel, amit kapásból kidobunk, pedig finomak és egészségesek
Nem is tudtátok, hogy ezekre is jók a konyhai eszközeitek!
7 gyors és jól működő konyhai trükk
Ne dobd ki az ételmaradékot! 5 tipp az újrahasznosításhoz