Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A földkerekség egyik legnépszerűbb desszertje, és a hazai éttermek
étlapján is gyakran előfordul. Többnyire a francia nevén említik (créme
brulée), de olykor magyarra fordítva is, égetett krémként, esetleg
katalán krémként.
A franciák, a spanyolok és az angolok egyformán a
magukénak tekintik. Valójában pofonegyszerű találmány: alul édes, sűrű
vaníliakrém, a tetején roppanós karamellréteg. Pont az egyszerűségében
rejlik a nehézsége is: ha bármelyik elemét elrontják, az egész desszert szétesik, és nem is lehet helyrehozni.
Megosztjuk veletek ezt a nagyon régi, finom receptet. Figyelem, konyhai rutint igényel!
Hozzávalók
– 250 ml tej
– 250 ml tejszín
– 1 vaníliarúd
– 1 ek étkezési keményítő
– 3 tojás
– 3 tojássárgája
– 80 g porcukor
– 4-6 ek nádcukor
Elkészítése: melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzuk ki 4-6 kerámia sütőforma alját és oldalait. Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábasba (utóbbiból tegyünk félre 2 evőkanálnyit), adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét és magát a rudat is. Lassú tűzön forraljuk fel. Az étkezési keményítőt keverjük el a maradék tejszínnel, és adjuk a meleg, tejes keverékhez. Folyamatosan keverve forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Az egész tojásokat és a tojássárgákat keverjük krémmé a porcukorral. Öntsük hozzá a forró tejes-tejszínes keveréket, és jól dolgozzuk össze. A krémet szűrőn keresztül öntsük az előkészített tálkákba. Hagyjunk egy kis helyet a karamellizált cukorrétegnek is.. Helyezzük a tálkákat egy nagy sütőformába vagy tepsibe, amibe a tálkák magasságának 2/3-áig forró vizet öntünk. Fedjük le az egészet alufóliával, és süssük 30-35 percig, vagy amíg a krém össze nem áll, de még pudingszerű marad az állaga. Ha kihűlt a krém, tegyük legalább két órára hűtőbe. Szórjuk meg egyenletesen nádcukorral minden adag tetejét. A karamellizáló pisztollyal 10-20 cm-ről pirítsuk rá a cukrot. Mikor a cukor megbarnul, pirítsuk meg a másik irányból is – a cukornak olvadnia kell, de nem szabad megégnie. Vannak cukrászok, akik a láng használata előtt finom vízpermetet hintenek a cukorra.
Forrás: www.facebook.com
|
|
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Így készíts fantasztikus amerikai fánkot
Francia vaníliás bundáskenyér
Breton szilvatorta
Sopa de Ajo, a spanyol fokhagymaleves