Recept: Mivel lehet lassítani az ételek felszívódását?

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8757 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8757 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8757 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8757 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel néhány kedvenc ételüktől is búcsút vehetnek, ám szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel lassítható egyes ételek felszívódása. Ehhez Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa adott néhány hasznos tanácsot.

 

Gyors és lassú felszívódású ételek - azaz mi is az a glikémiás index?

Amennyiben valaki akár betegség, akár fogyókúra miatt kénytelen a szénhidrátok felszívódását nézni, annak hasznos információkat nyújthat az úgynevezett glikémiás index (GI). Ez az érték tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukor értékét a glükózhoz képest. Minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukrot, melyre főleg a reggeli és az esti órákban fontos szigorúan odafigyelni, hiszen ezek igen inzulin-érzékeny időpontok, és ha ekkor gyors felszívódású ételeket fogyasztunk, akkor a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint kénytelen kiválasztani, ami egyben hirtelen vércukor-emelkedést von maga után.
Ennek nagy veszélye, hogy hosszútávon ez a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, így az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegségbe alakulhat át.

Nem csak az alapanyagok, az elkészítési mód is fontos

Tehát, akik az IR diétát követik, fontos, hogy tisztában legyenek az előttük lévő ételek felszívódásával. Ehhez lényeges, hogy bizonyos alapanyagokat elhagyjunk, illetve helyettesítsünk. Ilyen a cukor, melyet remekül kiválthatunk mesterséges vagy természetes édesítőkkel (pl.stevia, eritrit, xilit), valamint a fehér liszt és az abból készült ételek, amik helyett a pl. zabpehely/teljes kiőrlésű/mandula/kókuszlisztet érdemes választani!
Fontos tudni továbbá, hogy bizony a tej és az amúgy igen egészséges gyümölcsök nagy része is magas GI-vel bírnak, így ezek fogyasztását inkább a kisétkezésekre időzítsük - figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy ne csak az alapanyagokra figyeljünk, hanem az elkészítési módra is.

Pár tipp, mellyel lassíthatja a felszívódást

- Magas rosttartalom: minden alapanyagból a magasabb rost tartalmút válasszuk, és ha egy étel kevés rostot tartalmaz, akkor fogyasszunk mellé rostban gazdag ételt is, így például, ha fehér rizst tudunk csak köretként választani, akkor szedjünk mellé egy nagy tál salátát.

- Szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott zsiradék vagy fehérje: például fehér rizs felszívódását le lehet lassítani, ha fogyasztunk mellé egy szelet csirkemellet, ráadásul egy tejszínes öntet tovább csökkenti a glikémiás indexet.

- Nagy amilóz tartalom: A keményítők egyik fajtája az amilóz, ami lassabban bomlik le, emiatt előnyösebb a durum tészta és a basmati rizs étrendbe illesztése a hagyományos fehér rizs és búzaliszt alapú tésztához képest.

v- Savak: ecetes öntettel készült saláták még lassabban szívódnak fel, mint a joghurtos öntetesek, ráadásul szénhidrátot sem kell az ecetekre számolni.

- Rövid ideig tartó hőkezelés: "al dente" tészta lassabban szívódik fel, mint a szétfőzött tészta, és a zöldségek hőkezelésénél érdemes arra törekedni, hogy ne főzzük őket teljesen szét.

Példák a gyakorlatban

Hagyományos túrós mazsolás palacsinta

- sima liszt helyett használjunk zabpehelylisztet

- vegyük ki a mazsolát, a koncentrált cukortartalma miatt

- cukor helyett eritritet, steviát, nyírfacukrot használjunk

Gyümölcsturmix

- minden ami turmixolt, az gyorsan szívódik fel, ezért itt fontos a rostok pótlása: erre alkalmas az útifűmaghéj, zabkorpa, chia mag - 1 dl-hez 1-2 teáskanálnyi mennyiség javasolt

- pluszban kerülhet bele zsiradék is, pl.: tejszín vagy kókuszkrém formájában

- olajos magvakat is adhatunk hozzá, így nem csak a zsiradék, de az ásványi anyag-és vitamin tartalma is jóval nagyobb lesz


Forrás: http://vital.hu/

Címkék: egészség tanács tipp étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Andy yyyyy írta 3 napja a(z) bogyós fórumtémában:

Your post about avoiding scams is really educational! This is ...

Andy yyyyy írta 3 napja a(z) karamell fórumtémában:

You made an excellent post about preventing scams! It is ...

Andy yyyyy írta 3 napja a(z) Alaposan nézzük meg, hogy miből főzünk! fórumtémában:

Well done for drawing attention to the dangers of dishonest ...

and yy írta 3 napja a(z) Egyszerű, egészséges és olcsó pástétomok! fórumtémában:

This post about preventing scams is really beneficial! I...

and yy írta 3 napja a(z) NINCS MOSOGATÁS! CSAK ÖBLÍTÉS! fórumtémában:

This is an excellent review on betting scams! You did a ...

Jhon Blake írta 3 napja a(z) Mit hallgattok főzés közben? fórumtémában:

Your emphasis on preventing betting scams is excellent! It is...

Andy yyyyy írta 3 napja a(z) Otthoni munkalehetőség fórumtémában:

Your dedication to combating fraudulent betting websites is ...

Jhon Blake írta 3 napja a(z) Zöldborsó leves fórumtémában:

It is important to talk about scam prevention in betting, therefore ...

and yy írta 3 napja a(z) Lekvár-variációk fórumtémában:

Your explanation of how to identify phony betting...

and yy írta 3 napja a(z) avokádó fórumtémában:

It is a really important topic, and your piece about bogus...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu