Recept: Piskótapraktikák, ahogy nagyanyáink készítették

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Piskótapraktikák

A piskóta készítésének van néhány olyan alapszabálya, amit még a konyhában sokat tapasztalt nagyanyáink is betartottak; ezeket a tökéletes végeredményért még a rakoncátlankodó, kreativitásra hajlamos háziasszonyoknak is érdemes figyelembe venni.

Ellenkező esetben süteményük „szalonnás” vagy horpadt felületű lehet, mivel a piskóta tésztája roppant kényes.

Irányelvek

 
• A tojás mindig friss legyen, a liszt szitálva kerüljön a masszába (ettől sokkal könnyedebb, lazább állagú lesz a tészta).
• A tojásokat óvatosan kell szétválasztani, nehogy a fehérjébe belekerüljön a sárgájából is, mert akkor a habot nem lehet jó keményre felverni.
• A tojásfehérjét mindig tiszta habverővel verjük fel, ne maradjon rajta maszat vagy zsiradék, mert ez is akadálya lehet a hab keménységének.
• A tojáshab keménysége úgy ellenőrizhető, hogy egy kanállal belenyúlva az szinte vágható állagú legyen. [A vállalkozó kedvűek követhetik Jamie (Oliver) példáját is, aki úgy végzi az ellenőrzést, hogy a habos tálat fejjel lefelé fordítja, ha a hab nem pottyan ki belőle, akkor elkészültünk vele.]
• A tojáshabot és a lisztet kézi habverővel vagy fakanállal forgassuk a masszába.
• A hagyományos piskóta összeállításánál ugyanannyi evőkanál lisztet és cukrot kell beletenni, ahány darab tojást felhasználunk a készítésénél.
• Könnyedebb tésztát kapunk, ha kevés vízzel hígítjuk. Az úgynevezett vizespiskótánál úgy változnak az arányok, hogy minden egyes tojássárgájához 2 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor és 4 evőkanál liszt tartozik. És még tojásfehérjénként is hozzá kell adni egy kiskanál vizet. Így a sárgáját el kell keverni a cukorral, majd hozzáadni a vizet. Ehhez felváltva adagolni a lisztet és a vízzel felvert tojásfehérjéket.

A piskóta elkészültének jelei:


• Ujjunkkal finoman nyomjuk be a tetejét, a jó piskóta erre egy kissé behorpad, majd rugalmasan visszapattan.
• Ellenőrizhetjük tűpróbával (hústűt a piskóta közepébe szúrunk, ha nem ragad rá morzsa, akkor elkészült).
• A tészta a tortaforma szélétől kezd elválni.

A piskótát elkészülte után még vagy 10 percig a formában kell pihentetni, majd a karimáját és a sütőpapírt lehúzva róla, egy rácsra borítva félretenni, és hűlni hagyni. 

A piskótát elkészülte után még vagy 10 percig a formában kell pihentetni, majd a karimáját és a sütőpapírt lehúzva róla, egy rácsra borítva félretenni, és hűlni hagyni. 

Címkék: házias sütik

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

molnár zsuzsa üzente 15 éve

Én mindig hideg sütőbe teszem be és utánna kapcsolom be a fütést. Ahogy
lassan melegszik a sütő felhuzza a tésztát, már csak szárogatni kell. Sütés
közben azonban nem szabad kinyitni az ajtót. Ha vizespiskótát sütök teszek
bele sütőport azt viszont a lisztel kell összekeverni és ugy tenni a habosra kikevert
tojáshoz . A tojásfehérjét ha nehezen lehet felverni egy pár csepp citromlevet
kell rakni bele és gyönyörü kemény habot kapunk.

Válasz

Farkas-Gergely Unige-Tunde üzente 15 éve

Hello!Nekem azt mondta valaki,hogy a piskotanal nem szabad a tortaforma oldalat lisztezni,mert akkor odaragad a szelehez. .A meleg sutobol kiveve a hideg levegovel erintkezik ,es ha a forma oldalahoz ragad ,az nem engedi visszaesni egyenletesen.Ennek kovetkezteben supped be a kozepe.

Válasz

Földi Lenke üzente 15 éve

Helló.Ezek igen hasznos tanácsok.....én is sok piskótát sütök de előfordul,hogy a nagy sietségben hamarabb veszem ki a sütőböl és szalonnás lesz.,Vagy behorpad az oldala.De ha sütés előtt a massza tetejét középen megszórom sima cukorral akkor nem puposodik fel a közepe és szép lesz.És ha kakaót teszek bele akkor is masszívabb a piskóta.

Válasz

Bernáth Mihályné üzente 15 éve

Köszönöm a tippeket! Én is sokat készitek piskötát!!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:

Uj_majonezes_kreaciom_2194938_1025_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu