Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Régebben a salátáról leginkább a fejes saláta jutott eszünkbe. Pedig ott van a ropogósabb jégsaláta, a rukkola, a madársaláta, a radicchio és az endívia is. A fő, hogy friss legyen!
Mivel a zöldsaláták nagy részét nyersen fogyasztjuk, ezért a hő hatására érzékeny, vízben oldódó vitaminok nem mennek tönkre és a lehető legnagyobb százalékban ki tudják fejteni jótékony hatásukat a szervezetben. Rostanyaguk elősegíti a gyomor és bélműködést, illetve a megfelelő az emésztést. A salátafélék ráadásul lúgosító hatásúak, így a szervezet savbázis egyensúlyának fenntartásában is jelentőséggel bírnak.
Rukkola
A rukkolát hazájában, Olaszországban főként pizzákra teszik, vagy rizottó tetejére szórják, illetve előszeretettel használják levesekben. Magyarországon leginkább vegyes saláták alapja. Enyhén keserű ízű. Egész évben kapható, pár napig a hűtőben eláll anélkül, hogy megfonnyadna. Sok kalciumot és vasat, és olyan nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, mint az A, C vagy a Kvitamin.
Jégsaláta
A roppanós jégsalátát formája miatt gyakran összetévesztik a káposztával, de íze a káposztához képest sokkal semlegesebb és világosabb színű. Kalcium, magnézium, vas és bétakarotin, illetve antioxidáns tartalma révén jelentős szerepel vállal az immunrendszer támogatásában. Magas kálium tartalmának köszönhetően enyhíti a stressz.
Radicchio
Gyönyörű halványlila színű, nagy levelei alkalmassá teszik a látványkonyhai használatra. Előszeretettel használják például salátaágyként vagy egyéb díszítésként. Rápakolhatunk mindenféle tölteléket, túrós, húsos krémeket. A radicchio grillezhető is, nem veszít sem ízéből, sem színéből. Ne használjunk kést a daraboláshoz, mert a széle megbarnul, inkább kézzel tépkedjük kisebb darabokra. Finom, sós típusú sajtok (pl. juhsajt) hozzák ki az igazi ízét. Próbáljuk ki az esti tévézéshez chips helyett! Nemcsak hogy nem hizlal, de sokat is tehetsz az egészségedért, mivel nagyon sok A és C vitamint, valamint folsavat tartalmaz.
Spenót
Igen, a spenót nem csak főzelékben finom és egészséges! Sőt, mint minden zöldségféle, nyersen még sokkal egészségesebb! Remek diétás étel, mert alacsony a kalóriatartalma, de nagyon laktató például tükörtojással vagy egy könnyű tésztasalátában. Magas a Kvitamin tartalma és nagyon könnyen emészthető.
Lollorosso
Fodraival minden tányéron jól mutat. A rukkolával együtt utazott ide Olaszországból. Fanyar íze pikánssá teszi, és nemcsak salátába keverhetjük, hanem szendvicseket is feldobhatunk vele. Magas a kalcium, magnézium és vastartalma, de nem elhanyagolható a B1, B2, B6 és K vitamintartalma sem.
Fejes saláta
Az ókori görögök úgy hitték, hogy a fejes saláta fogyasztása segít abban, hogy jól aludjunk. Ezt még a modern orvostudomány is elismeri. Ennek oka a salátalevelek lactucarium tartalma, amely enyhe bódító tulajdonsággal rendelkezik, és még köhögéscsillapító hatású is. Nagyon jelentős Cvitamin és bétakarotin tartalma van, úgyhogy ügyeljük arra, hogy a lehető legfrissebben fogyasszuk! A kesernyés íz annak a jele, hogy a növény túlérett.
Madársaláta
Élénkzöld, édeskés, zsenge saláta, mely B vitamin tartalmánál fogva a fáradtság kitűnő ellenszere. Magas A és Cvitamin, illetve antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert és lassítja az öregedés folyamatát. Jelentős folsav tartalma fontos a gyermeket tervezőknek, mivel az segít megelőzni bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását, de enyhíti a stressz okozta panaszokat is. Magas vastartalma előnyös minden korosztálynak. Más salátafajtákkal és dresszingekkel együtt a legfinomabb, de köretként húsfélékhez sem utolsó. Aki még nem evett, az először alapos mosás után kóstolja meg önmagában, utána könnyebb lesz eldönteni, hogy mihez is szeretné felhasználni.
Endívia
A madársalátához hasonlóan jelentős vas, kálium, kalcium, magnézium, cink és szelén forrás, de rengeteg B, C és E vitamint is tartalmaz. Ideális máj és epebetegségek esetén, segíti az emésztést, illetve a szív és érrendszer egészségének megőrzését, a koleszterinszint szinten tartását.
Forrás: http://www.anna.hu/
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Legyen az ünnepi menü része a baconbe göngyölt sült csirke
Így lesz még finomabb a rántott hús!
Sült paradicsom saláta
Amerikai krumplisaláta