Recept: Ha kánikula – akkor saláta!

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Régebben a salátáról leginkább a fejes saláta jutott eszünkbe. Pedig ott van a ropogósabb jégsaláta, a rukkola, a madársaláta, a radicchio és az endívia is. A fő, hogy friss legyen!

Mivel a zöldsaláták nagy részét nyersen fogyasztjuk, ezért a hő hatására érzékeny, vízben oldódó vitaminok nem mennek tönkre és a lehető legnagyobb százalékban ki tudják fejteni jótékony hatásukat a szervezetben. Rostanyaguk elősegíti a gyomor­ és bélműködést, illetve a megfelelő az emésztést. A salátafélék ráadásul lúgosító hatásúak, így a szervezet sav­bázis egyensúlyának fenntartásában is jelentőséggel bírnak.

 

Rukkola

A rukkolát hazájában, Olaszországban főként pizzákra teszik, vagy rizottó tetejére szórják, illetve előszeretettel használják levesekben. Magyarországon leginkább vegyes saláták alapja. Enyhén keserű ízű. Egész évben kapható, pár napig a hűtőben eláll anélkül, hogy megfonnyadna. Sok kalciumot és vasat, és olyan nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, mint az A­, C­ vagy a K­vitamin.

 

Jégsaláta

A roppanós jégsalátát formája miatt gyakran összetévesztik a káposztával, de íze a káposztához képest sokkal semlegesebb és világosabb színű. Kalcium, magnézium, vas­ és béta­karotin, illetve antioxidáns tartalma révén jelentős szerepel vállal az immunrendszer támogatásában. Magas kálium tartalmának köszönhetően enyhíti a stressz.

 

Radicchio

Gyönyörű halványlila színű, nagy levelei alkalmassá teszik a látványkonyhai használatra. Előszeretettel használják például salátaágyként vagy egyéb díszítésként. Rápakolhatunk mindenféle tölteléket, túrós, húsos krémeket. A radicchio grillezhető is, nem veszít sem ízéből, sem színéből. Ne használjunk kést a daraboláshoz, mert a széle megbarnul, inkább kézzel tépkedjük kisebb darabokra. Finom, sós típusú sajtok (pl. juhsajt) hozzák ki az igazi ízét. Próbáljuk ki az esti tévézéshez chips helyett! Nemcsak hogy nem hizlal, de sokat is tehetsz az egészségedért, mivel nagyon sok A és C vitamint, valamint folsavat tartalmaz.

 

Spenót

Igen, a spenót nem csak főzelékben finom és egészséges! Sőt, mint minden zöldségféle, nyersen még sokkal egészségesebb! Remek diétás étel, mert alacsony a kalóriatartalma, de nagyon laktató például tükörtojással vagy egy könnyű tésztasalátában. Magas a K­vitamin tartalma és nagyon könnyen emészthető.

 

Lollorosso

Fodraival minden tányéron jól mutat. A rukkolával együtt utazott ide Olaszországból. Fanyar íze pikánssá teszi, és nemcsak salátába keverhetjük, hanem szendvicseket is feldobhatunk vele. Magas a kalcium, magnézium és vastartalma, de nem elhanyagolható a B1­, B2­, B6 ­és K vitamintartalma sem.

 

Fejes saláta

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a fejes saláta fogyasztása segít abban, hogy jól aludjunk. Ezt még a modern orvostudomány is elismeri. Ennek oka a salátalevelek lactucarium tartalma, amely enyhe bódító tulajdonsággal rendelkezik, és még köhögéscsillapító hatású is. Nagyon jelentős C­vitamin és béta­karotin tartalma van, úgyhogy ügyeljük arra, hogy a lehető legfrissebben fogyasszuk! A kesernyés íz annak a jele, hogy a növény túlérett.

 

Madársaláta

Élénkzöld, édeskés, zsenge saláta, mely B vitamin tartalmánál fogva a fáradtság kitűnő ellenszere. Magas A­ és C­vitamin, illetve antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert és lassítja az öregedés folyamatát. Jelentős folsav tartalma fontos a gyermeket tervezőknek, mivel az segít megelőzni bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását, de enyhíti a stressz okozta panaszokat is. Magas vastartalma előnyös minden korosztálynak. Más salátafajtákkal és dresszingekkel együtt a legfinomabb, de köretként húsfélékhez sem utolsó. Aki még nem evett, az először alapos mosás után kóstolja meg önmagában, utána könnyebb lesz eldönteni, hogy mihez is szeretné felhasználni.

 

Endívia

A madársalátához hasonlóan jelentős vas­, kálium­, kalcium­, magnézium­, cink­ és szelén forrás, de rengeteg B, C és E vitamint is tartalmaz. Ideális máj­ és epebetegségek esetén, segíti az emésztést, illetve a szív­ és érrendszer egészségének megőrzését, a koleszterinszint szinten tartását.


Forrás: http://www.anna.hu/

Címkék: kánikula meleg recept saláta tipp

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Uj_majonezes_kreaciom_2194938_1025_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu