Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A zöld dió különleges csemege, kicsit időigényes az elkészítése, de megéri vele bíbelődni, mert a végeredmény roppanós állaga, kesernyésen, citrusosan édeskés, fűszeres íze rengeteg ételnek lehet jó kiegészítője. Szárnyasok májához, vadakhoz, sajtokhoz, zöldségfélékhez, halakhoz, édességekhez remekül illeszthető finomság.
Ellenőrzöm a dió érettségi szintjét, ha könnyedén át tudom szúrni egy fogpiszkálóval, akkor még nem alakult ki a csonthéj, remek alapanyag a befőzéshez.
Hozzávalók:
500 g zölddió (hámozva)
400 g víz
4 g citromsav
500 g víz
400 g cukor
4 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
fél citrom hámozott héja
Elkészítése:
Lehámozom a zöld diók külső héjrétegét. Mindenképpen kesztyűt használok, mert a magas jódtartalma miatt hetekre megszínezi a bőrt, lemoshatatlan.
Befőttesüvegbe teszem, felöntöm vízzel. Minden nap lecserélem a vizet 12 napon keresztül. Ez idő alatt hűtőszekrényben tartom.
Eljött az utolsó vízcsere ideje.
Minden diót villával háromszor megszúrok, hogy a szirup könnyedén átjárhassa az egészet.
Egy fazékba öntöm a diókat.
Rászórom a citromsavat, felöntöm a 400 g vízzel, és 15 percig főzöm.
Leszűröm. A citromsavas vizet kiöntöm.
Egy edénybe beleöntöm az 500 g vizet.
A cukrot.
Beleteszem a szegfűszeget és a fahéjat.
Egy fél kezeletlen citrom lehámozott héját.
Fél citrom levét.
Mindezt a már leforrázott zöld diókkal együtt felfőzöm, és lassan forralom 10 percig, majd egy napra félreteszem.
Másnap megint főzöm a szirupban a diókat 10 percig, és félreteszem. Ezt megismétlem még 3 napon keresztül.
Az elkészült diókat még forrón üvegbe teszem.
Ráöntöm a forró szirupot, amiben főtt.
Lezárom az üveget. Hosszú ideig eláll a polcon. Magas cukortartalma miatt további csíramentesítésre nincs szükség.
Forrás: http://citromdiszno.blog.hu/
|
|
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Tündér a spájzban - cukkíni lekvár és pizzaszósz
Brióspuding
Csokis tejfölös piskóta