Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A téli hónapokban itt a püspökkenyér sütésének ideje. Az angolszász területeken nincs advent gyümölcskenyér nélkül. Német változata a stollen, története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják.
Hozzávalók (1 rúdhoz, 20 szelethez)
A kalácstésztához:
150 g mazsola
3 ml rum
500 g liszt
10 g vaníliás cukor
100 g porcukor
50 g élesztő
210 ml langyos tej
200 g vaj
1 db tojás
70 g egész mandula (hántolt, vagy hántolatlan)
170 g cukrozott vegyesgyümölcs (lehetőleg több féle, pl.: kandítozott narancshéj, kandírozott gyömbér)
1 csipet só
0.5 kiskanál őrölt fahéj
0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
0.25 kiskanál őrölt szerecsendió
1 citom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
75 g vaj
75 g porcukor
Elkészítés
1. A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe áztassuk be.
2. A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el, és tegyük félre.
3. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
4. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót.
5. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
6. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
7. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
8. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
9. A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.
10. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük.
11. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük.
12. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben.
13. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.
14. A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk.
|
|
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Karácsonyi receptek - 8. Adventi kocka
Mákos Guba recept
Karácsonyi receptek - 6. Diós bejgli
Csokis datolyás süti