Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Sziasztok!
Most egy több részes sorozatot szeretnék szentelni a gesztenyével készülő ételeknek, mert bár én önmagában nem kimondottan kultiválom, annál inkább ízlenek a gesztenyével "fűszerezett" finomságok.
Igazából elsőre nekem is a tipikus magyarhoni édesség, a gesztenyepüré ugrik be erről a termésről, ami nem csak finom, de nagyjából a leggyorsabban elkészíthető édesség: műanyag gesztenyemassza műanyag tejszínhabbal, nyammnyamm:)
(Egyébként a gesztenyemassza olasz eredetű desszert. Hoppá.)
Bár abban a kockában már valószínűleg nem sok minden található meg mindabból a rengeteg tápanyagból, amit a gesztenye tartalmaz. Mert ez is egy téli kincsesbánya, hiszen jó sok szénhidrátot, azon belül is keményítőt tartalmaz, akárcsak a rizs, vagy a krumpli, viszont ezeknél sokkal kevésbé hízlaló. Van benne még növényi rost, E és C vitamin , B1, B2 és B6 vitamin, niacin és pantoténsav. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, káliumot kalciumot, foszfort, tartalmaz, a nyomelemek közül pedig mangán, vas, réz és cink található meg benne. Igaz, ezek nem olyan jelentős mennyiségben, igazából a keményítőtartalma miatt jelentett sokszor akár túlélést is a szegényebb családoknál régi időkben, a téli éhkopp idején. Egy gesztenyefa termése akár egy egész családot ellátot elegendő mennyiségű tápanyaggal!
És a geszetenyeméz! Igazi csemege a micimackó-féléknek (mint én:)).
Ha recept, akkor Karácsony (és Hálaadás), gesztenyével töltött pulyka. És legtöbbször itt meg is áll a tudomány, pedig...! vegyük péládául a leveseket. Egy nagyon aktuális, kifejezetten téli csemege a gesztenyés sütőtökleves. Az elkészítéséhez szükségünk van:
egy lábasnyi vízre
25 dkg szelídgesztenyére
25 dkg sütőtökre, és
25 dkg cukkínire
3 leveses kanálnyi főzőtejszínre, és
egy kis sóra
Forraljuk fel a vizet, közben puculjuk meg a gesztenyét, alaposan mossuk meg, akárcsak a cukkínit, amit szeleteljünk is fel. Ha felforrt a víz, dobjuk bele a gesztenyéket és a cukkínit is. Aztán hámozzuk meg a sütőtököt is, és vágjuk fel apró kockára, majd dobjuk bele a vízbe, és főzzük még vagy félórán keresztül. Utána kézimixerrel keverjük krémesre a levest, és óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, nehogy összekapja. Ízlés szerint sózzuk, és még melegen együnk egy jót belőle.
|
|
Kőszeghy Anna 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sütőtökös-gesztenyés krémleves
Gesztenyemassza házilag
Gesztenyés heringsaláta
Gesztenyés tepsis burgonya