Recept: Szezonális földi jók a fáról - gesztenyés receptek

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25053 fő
  • Képek - 8749 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Sziasztok!

 

Most egy több részes sorozatot szeretnék szentelni a gesztenyével készülő ételeknek, mert bár én önmagában nem kimondottan kultiválom, annál inkább ízlenek a gesztenyével "fűszerezett" finomságok.

 

Igazából elsőre nekem is a tipikus magyarhoni édesség, a gesztenyepüré ugrik be erről a termésről, ami nem csak finom, de nagyjából a leggyorsabban elkészíthető édesség: műanyag gesztenyemassza műanyag tejszínhabbal, nyammnyamm:)

(Egyébként a gesztenyemassza olasz eredetű desszert. Hoppá.)

 

Bár abban a kockában már valószínűleg nem sok minden található meg mindabból a rengeteg tápanyagból, amit a gesztenye tartalmaz. Mert ez is egy téli kincsesbánya, hiszen jó sok szénhidrátot, azon belül is keményítőt tartalmaz, akárcsak a rizs, vagy a krumpli, viszont ezeknél sokkal kevésbé hízlaló. Van benne még növényi rost, E és C vitamin , B1, B2 és B6 vitamin,  niacin és pantoténsav. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, káliumot  kalciumot, foszfort, tartalmaz, a nyomelemek közül pedig mangán, vas, réz és cink található meg benne. Igaz, ezek nem olyan jelentős mennyiségben, igazából a keményítőtartalma miatt jelentett sokszor akár túlélést is a szegényebb családoknál régi időkben, a téli éhkopp idején. Egy gesztenyefa termése akár egy egész családot ellátot elegendő mennyiségű tápanyaggal!

 

És a geszetenyeméz! Igazi csemege a micimackó-féléknek (mint én:)).

 

 

 

Ha recept, akkor Karácsony (és Hálaadás), gesztenyével töltött pulyka. És legtöbbször itt meg is áll a tudomány, pedig...! vegyük péládául a leveseket. Egy nagyon aktuális, kifejezetten téli csemege a gesztenyés sütőtökleves. Az elkészítéséhez szükségünk van:

network.hu

 

egy lábasnyi vízre

25 dkg szelídgesztenyére

25 dkg sütőtökre, és

25 dkg cukkínire

3 leveses kanálnyi főzőtejszínre, és

egy kis sóra

 

Forraljuk fel a vizet, közben puculjuk meg a gesztenyét, alaposan mossuk meg, akárcsak a cukkínit, amit szeleteljünk is fel. Ha felforrt a víz, dobjuk bele a gesztenyéket és a cukkínit is. Aztán hámozzuk meg a sütőtököt is, és vágjuk fel apró kockára, majd dobjuk bele a vízbe, és főzzük még vagy félórán keresztül. Utána kézimixerrel keverjük krémesre a levest, és óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, nehogy összekapja. Ízlés szerint sózzuk, és még melegen együnk egy jót belőle.

 

 

 

Címkék: gesztenye gesztenyés sütőtökleves recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 3 hete új képet töltött fel:

Uj_majonezes_kreaciom_2194938_1025_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu