Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Talán nem is gondolnák, de az immunrendszer minél tökéletesebb működéséhez elengedhetetlen, hogy a bélrendszerünk is rendben legyen. Itt ugyanis több olyan baktériumtörzs is él, amely részt vesz az emésztésben, óvja a bélnyálkahártyát, illetve segíti a szervezetet a kórokozók elleni védekezésben. A helytelen táplálkozás, a rossz étkezési szokások, valamint az antibiotikumok indokolatlan használata azonban károsíthatja, sőt, akár el is pusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat! Márpedig a bélflóra egyensúlyának felborulása akadályozza a tápanyagok felszívódását, így az immunrendszer fontos vitaminokat és ásványi anyagokat veszíthet.
Hasznos baktériumok
Az erjesztett tejtermékek, például a joghurtok rendszeres fogyasztása támogatja a bélflóra kiegyensúlyozott munkáját, amely nélkül nincs egészséges bélműködés. A szokásos joghurtcsírák azonban a felső tápcsatornában megtett utat az ott termelődő gyomorsav miatt csak 2-30%-ban élik túl. Ezzel szemben az úgynevezett probiotikumok esetében ez az arány 80-90%. Ennek köszönhetően az utóbbiak jótékony hatása messze felülmúlja a hagyományos joghurtokét. A probiotikum elnevezés csak az igazolt klinikai hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat illeti meg, ilyen például a Lactobacillus casei vagy a Bifidobacterium bifidum.
Hasznos táplálék
A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g zsírszegény joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található.
A
kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő
tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A
magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a
stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is
fontosak.
Melyiket válasszuk?
- Ne vásároljunk utóhőkezelt terméket, hiszen ebben a hasznos baktériumok többsége a magas hőmérséklet miatt elpusztult.
-
Az ízesített fajták helyett válasszunk inkább a natúr joghurtot, amit
friss gyümölccsel, esetleg némi házi lekvárral tehetünk még finomabbá.
- A szupermarketekben kapható joghurtok többnyire tehéntejből készülnek, de már kaphatók kecsketejből előállított termékek is.
-
A tejtől eltérően a joghurtban szinte az összes tejcukor tejsavvá
alakul. Jó hír ez a laktózérzékenyeknek, hiszen így – kis mennyiségben –
ők is nyugodtan fogyaszthatnak joghurtot.
A savanyított tejtermékeket évezredek óta ismeri az emberiség. A feltalálásukhoz számtalan legenda kapcsolódik, ám feltehetőleg a megfelelő hűtési technológia hiányának köszönhetik létrejöttüket. Joghurtot valószínűleg a Balkán-félszigeten élő trákok „állítottak elő” először az i. e. 6-4. század környékén. A juhtenyésztésből élő népcsoport tagjai gyakran fogyasztottak tejet, amit egy báránybőr zsákban, a derekukra csatolva vittek magukkal. A test melegétől és a báránybőr zsák mikroflórájától aztán a tej megerjedt – és már készen is volt a joghurt.
Forrás: http://www.mindmegette.hu
|
|
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
12 kaja, amitől okosabb leszel!
Az édesburgonya nem az, aminek látszik!
Nem piros, nem zöld - ez a kék vitaminbomba
Rosszul teszed, ha nem olvasod el a cimkéket!