Recept: Miért jó a joghurt?

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8759 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8759 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8759 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25054 fő
  • Képek - 8759 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1198 db
  • Fórumtémák - 71 db
  • Linkek - 376 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Táplálkozási szakértők szerint még a tejnél is egészségesebb. Lássuk, miért játszik egyre fontosabb szerepet az egészséges étkezésben ez az értékes tápanyagokkal teli finomság!

Egyensúlyban a test

Talán nem is gondolnák, de az immunrendszer minél tökéletesebb működéséhez elengedhetetlen, hogy a bélrendszerünk is rendben legyen. Itt ugyanis több olyan baktériumtörzs is él, amely részt vesz az emésztésben, óvja a bélnyálkahártyát, illetve segíti a szervezetet a kórokozók elleni védekezésben. A helytelen táplálkozás, a rossz étkezési szokások, valamint az antibiotikumok indokolatlan használata azonban károsíthatja, sőt, akár el is pusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat! Márpedig a bélflóra egyensúlyának felborulása akadályozza a tápanyagok felszívódását, így az immunrendszer fontos vitaminokat és ásványi anyagokat veszíthet.

 

Hasznos baktériumok

Az erjesztett tejtermékek, például a joghurtok rendszeres fogyasztása támogatja a bélflóra kiegyensúlyozott munkáját, amely nélkül nincs egészséges bélműködés. A szokásos joghurtcsírák azonban a felső tápcsatornában megtett utat az ott termelődő gyomorsav miatt csak 2-30%-ban élik túl. Ezzel szemben az úgynevezett probiotikumok esetében ez az arány 80-90%. Ennek köszönhetően az utóbbiak jótékony hatása messze felülmúlja a hagyományos joghurtokét. A probiotikum elnevezés csak az igazolt klinikai hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat illeti meg, ilyen például a Lactobacillus casei vagy a Bifidobacterium bifidum.

 

Hasznos táplálék

A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g zsírszegény joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található.


A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is fontosak.

 

Melyiket válasszuk?

- Ne vásároljunk utóhőkezelt terméket, hiszen ebben a hasznos baktériumok többsége a magas hőmérséklet miatt elpusztult.


- Az ízesített fajták helyett válasszunk inkább a natúr joghurtot, amit friss gyümölccsel, esetleg némi házi lekvárral tehetünk még finomabbá.


- A szupermarketekben kapható joghurtok többnyire tehéntejből készülnek, de már kaphatók kecsketejből előállított termékek is.


- A tejtől eltérően a joghurtban szinte az összes tejcukor tejsavvá alakul. Jó hír ez a laktózérzékenyeknek, hiszen így – kis mennyiségben – ők is nyugodtan fogyaszthatnak joghurtot.

 

A savanyított tejtermékeket évezredek óta ismeri az emberiség. A feltalálásukhoz számtalan legenda kapcsolódik, ám feltehetőleg a megfelelő hűtési technológia hiányának köszönhetik létrejöttüket. Joghurtot valószínűleg a Balkán-félszigeten élő trákok „állítottak elő” először az i. e. 6-4. század környékén. A juhtenyésztésből élő népcsoport tagjai gyakran fogyasztottak tejet, amit egy báránybőr zsákban, a derekukra csatolva vittek magukkal. A test melegétől és a báránybőr zsák mikroflórájától aztán a tej megerjedt – és már készen is volt a joghurt.

 

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu

Címkék: egészség emésztés joghurt

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Hódos Judy üzente 10 éve

Azt igazán nem értem, hogy az emberek miért használnak köztudottan egészségtelen, sőt az egészségre káros anyagokat pl. a sütéshez: szalakáli, szódabikarbóna, margarin, dobozos tejszin, stb.
Most olvastam egy hosszú tudományos értekezést a joghurtról, - amiben nincs egy deka tej se tejpor se.
A dobozos habtejszin készitését bemutatták az egyetem laboratóriumában: vizhez avas olaj, rázni, amig egybe áll, azután pici habositó por, majd némi édesitő = kész a " finom" habtejszin .
Igen, tudom, hogy nehéz találni élelmiszereket a különféle E, térfogatnövelők, izfokozók, ételszinezékek és aromák nélkül.
DE: megéri keresni, utánna járni, netán zsirszallonából otthon olvasztani zsirt / milyen finom vele a pogácsa és más sütemények is.
Ki törődjön a mi egészségünkkel? - ha mi nem.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Csirkepörkölt tarhonyával képhez:

Csirkeporkolt_tarhonyaval_2198300_6197_s

Köszönöm szépen a kedves hozzászólást!

SERES SÁNDORNÉ írta 2 hete a(z) Csirkepörkölt tarhonyával képhez:

Csirkeporkolt_tarhonyaval_2198300_6197_s

HÚ DE FINCSI ÉS MILYEN GÚSZTA. KÖZIKE.

Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:

Csirkeporkolt_tarhonyaval_2198300_6197_s

SERES SÁNDORNÉ írta 3 hete itt:

SZÉP HÉTVÉGÉT. LENNE EGY KÉRDÉSEM,A VIDEÓKNAK,HOL TALÁLOM,AZ URL LINKJÉT,AMIVEL FELTŐLTŐDNEK,HIÁBA AKAROM FELTŐLTENI,NEM ENGEDI.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu