Recept: A vörös répa

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25015 fő
  • Képek - 8631 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1189 db
  • Fórumtémák - 70 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25015 fő
  • Képek - 8631 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1189 db
  • Fórumtémák - 70 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25015 fő
  • Képek - 8631 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1189 db
  • Fórumtémák - 70 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 25015 fő
  • Képek - 8631 db
  • Videók - 169 db
  • Blogbejegyzések - 1189 db
  • Fórumtémák - 70 db
  • Linkek - 375 db

Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ha már a cékla került nálunk terítékre, gondoltam, megérdemel egy kis rivaldafényt!

Emlékszem, óvodás koromban azok voltak a legízletesebb fogások, amikhez céklát is osztottak a pici, kék szélű tálkákban. Az ebédekre már nem emlékszem, de a cékla ize, illata, színe máig megmaradt bennem. Naná, hiszen mindig sikerült leennem magam, anyukám legnagyob örömére. Akkoriban csak az ecetes olló segített...nem véletlenül használták régen, és használják mai napig is a céklét ételszínezékként. Szerencsére a kellemetlen esetek okán sem csökkent rajongásom a cékla iránt, a mai napig az egyik kedvenc csemegém: akár savanyúságként, akár chipsként, vagy salátának elkészítve.

network.hu

Mint azt azóta megtudtam, jellegzetes, és talán sokunk emlékezetében (is) nyomot hagyó színét, mondhatni a védjegyét a vörös bétanin, és a sárga vulgaxantin nevű anyagoknak köszönheti. De tartalmaz még rengeteg más vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot, kész patika ez a gumó!

A cékla gazdag káliumban, ez segíti a szervezet fiziológiai (érthetőbben, vagy inkább divatosan fogalmazva: a sav-bázis egyensúlyát) egyensúlyának fenntartását. Rengeteg C vitamin van benne, mondanom sem kell, mennyi mindenre van jó hatással ez a nélkülözhetetlen vitamin! És ezen kívül gazdag még kálciumban, foszforban és vasban is, ami azért fontos, mert a szervezetünk a céklában található vasat képes a leghatékonyabban hasznosítani. Időseknek és kismamáknak kifejezetten javasolt a gyakori fogyasztása, leginkább a frissen facsart lé formájában. Van benne nátrium, cholin, szilícium, magnézium, réz, cink, mangán, jód, niacin, betain, króm, kobalt, mangán, kén, B1, B2, B6 vitamin, és természetesen rengeteg cukor, azaz szénhidrát, az agyunk üzemanyaga, a legkönnyebben és leggyorsabban hasznosítható formában.

network.hu

Ennyit a tudományról, és következik a felsorolás - ennyi sok gyógyhatása van: zsírtalanítja a májat, vízhajtó, méregteleníti a vérünket is, növeli az izmok ellenálló képességét,serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, gátolja a tumorsejtek képződését, segít eltűntetni a pattanásokat, mitesszereket, és korpásodás ellen is hatékony fegyver. A menstruációs problémákat és a változó korral járó panaszokat is enyhíti, és a natúr céklalé sikeresen alkalmazható influenza és hűlés ellen, magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritáció esetén, májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésében.

Szóval, kezeljük és előzzük meg a nyavalyákat ezzel az isteni finom, egészséges csemegével!

(A linkek között is találtok új recepteket)

Címkék: cékla céklalé egészség egészséges recept egészséges étel recept répa vas vashiány vér vérképző

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Serfőző Éva üzente 9 éve

Igen, állítólag ugyanazt tudja eltéve is. De a hozzáértők azért mégiscsak a frissen facsart (centrifugázott) céklalére esküsznek, pláne, ha még répát, almát, hagymát, zellert, stb. is dobunk a gépbe.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Egész jó dolgokat tud művelni ez a cékla! :) A kérdés bennem már csak az, hogy mindezt vajon befőzés után is tudja még???

Válasz

Ez történt a közösségben:

Vass Lászlóné 3 hete új képet töltött fel:

Narancsos_linzerkoszoru_2053155_3762_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu