Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Recept Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz a legegyedibb receptekhez, amiket tagjaink töltöttek fel. Sőt, te is kiveheted részed a sikerből, ha megírod kedvenc receptjeidet, és még képet is töltesz hozzá! Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
matus irén
Recept Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Lőrincz Ernőné | 12 hozzászólás
Felmerült az igény a Zebratortára, hát gyorsan leírom ezt a receptet is. Igazából egy nagyon régi és nagyon egyszerű, kalácsszerű süteményről van szó, ne ijedjetek meg a mintától:)
Hozzávalók:
38 dkg liszt
25 dkg porcukor
5 tojás
1 csomag vaníliáscukor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
2,5 dl olaj
1,25 dl langyos víz
egy csipet só
A cukorot és a vaníliáscukrot és a tojássárgákkal elkeverem, azután mehet bele a víz, majd az olaj is.
15 éve | Bánszky Máté Zoltán | 0 hozzászólás
Rakott krumpli!
Hozzávalók:
Elkészítése
A krumplit és a tojást héjában megfözzűk. Utána meghámozzuk és felkarikázzuk. Miután ez meg van fel vágjuk a virslit, fogunk egy jó nagy lábast és az aljára egy kevés olajat öntünk. Utána beleszorjuk a krumpli, tojás, virsli felét.Aztán megsózzuk majd beletesszük a tejfölt.Utána megint krumpli, tojás, virsli tesszük bele. Rá öntjük a tejfölt meg egy pici sót.
|
|
5 dl rum vagy whiskey
5 dl tejszin
5 tubus süritett tej
1/2 dl erős kávé
1 evőkanál kakaó
Robot géppel jól összedolgozni , lehüteni és lehet fogyasztani
15 éve | Németh Ildikó | 1 hozzászólás
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg margarin, 2 tojássárga, 1 egész tojás, 10 dkg sajt, 4 dl tejföl, 5 dkg élesztő, só.Az élesztőt kevés tejben megfuttatjuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, fél óránként 3x sodorjuk, és hajtogatjuk, majd kiszaggatjuk, tetejét tojással kenjük, sajttal, vagy szezám illetve kömény maggal szórjuk sütjük.
15 éve | Németh Ildikó | 0 hozzászólás
Egy másik nagyszerű változata az egyszerű desszetünknek:)
Egy családi adag hozzávalói:
1 liter tej
10 evőkanál dara
1 csomag vaníliáscukor
3 evőkanál kristálycukor
egy csipet só
a bundához:
2 egész tojás
1 csomag vaníliáscukor
fél citrom lereszelt héja
kókuszreszelék
liszt
prézli
Az elkészítése addig stimmel, hogy megfőzzük a tejbegrízt. Ez egy kicsit sűrűbb lesz majd a szokásosnál, de az a jó. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és megdermedni, azután kockákra, vagy szeletekre vágjuk, ( pogácsaszaggatóval is lehet) és egész egyszerűen bepanírozzuk.
15 éve | Lőrincz Ernőné | 3 hozzászólás
A tejbegríz ugyan elcsépelt szegénykonyhás eledel, de kis fantáziával különleges desszertet varászolhatunk belőle.
Csak tálaláskor ne szóljunk előre, mi is került tulajdonképpen az asztalra, nagyon néz majd a jóllakott család...
Hozzávalók:
5 dkg dara
1 tojás
2 dl tej
3 dl tejszín
egy csapott kávéskanálnyi reszelt citromhéj
egy csipet só
egy kávéskanál vaníliakivonat, vagy 3-4 csepp aroma
1 evőkanál cukor
5 dkg keserűcsokoládé
Felmelegítem a tejet a tejszínnel, a vaníliakivonattal, cukorral és sóval, és megfőzöm benne a búzadarát.
15 éve | László Krisztina | 0 hozzászólás
De nem ám csak úgy, bele a vakvilágba, hanem tojáshab-héjjal!
Hozzávalók:
1 ananász megpucolva, feldarabolva
3 tojásfehérje
2 evőkanál cukor
1 teáskanál reszelt narancshéj
1 evőkanál kókuszreszelék
egy csipet só.
Az ananászkockákat egy sütőtálba pakolom, a tojáshabot keményre verem a cukorral és a sóval, beleforgatom a kókuszreszeléket és a narancshéjat, és a kockákra kanalazom. 160 fokon sütöm 10-15 percig, míg meg nem barnul a hab. Könnyű, gyors és nagyon finom.
Na ez így elsőre nem hagzik nagy kunsztnak, mert ugyebár a palacsintát jellemzően sütni szokták...igen ám, de ezt sütőben! Hívják finn, vagy dán palacsintának is, a tésztája pedig sokkal inkább emlékeztet az amerikai pancake-re, mint a magyar palacsintára, vagy a francia crepe-re.
Ez is egyszerű, bármivel tölthető, de van egy kis különlegesség mellékíze:)
Most egy almaszószos verziót készítettem, íme a recept:
2 tojás
fél bögre liszt
fél bögre tej
egy csipet fahéj
egy csipet szerecsendió
2 és fél evőkanál vaj
egy fél citrom leve
2 evőkanál porcukor
a szósz:
3-4 szem meghámozott, apró kockákra darabolt alma
1/4 bögre cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
egy kávéskanál fahéj
Először az almaszirupt készítem el: A feldarabolt gyümölcsöt és a szósz többi hozzávalóját takarék lángon főzöm nyúlós-bugyborékosra.
Aki már járt Oroszországban, biztosan megkóstolta a pirogot, az oroszok egyik kedvenc nemzeti ételét. Mi is könnyedén elkészíthetjük itthon! Ráadásul a pirognak annyi fajtája van, hogy mérete és a kisütés módja is csak rajtunk múlik! Lehet sós és lehet édes tésztájú, lehet desszert, lehet főétel (méretétől és töltelékétől függően) és süthetjük bő zsiradékkal vagy akár sütőben is...
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 vagy 2 teáskanál cukor (édes piroghoz 2, sóshoz 1)
- 1 vagy 2 teáskanál só (édes piroghoz 1, sóshoz 2)
- 2 dl víz
A lisztet, a cukrot, a sót a zsiradékokkal egy tálba tesszük és jól összemorzsoljuk.
15 éve | László Krisztina | 6 hozzászólás
A kedvenc noklink olasz testvére, sajtimádóknak:)
Hozzávalók:
fél csésze ricotta
negyed csésze félkemény kecskesajt lereszelve
negyed csésze Pecorino vagy Parmezán, szintén lereszelve
2 csésze liszt
1 tojás
egy kevés fehérbors
egy csipet só
friss bazsalikom és tárkony, negyed csészényi, apróra tépkedve
Először is felteszek egy óriási fazák vizet forrni.
Egy edényben összekverem a sajtokat a liszttel, a tojás sárgájával, a zöldekkel és a borssal, a masszának viszonylag keménynek kell lennie.
Cérnával kötözve messziről megtévesztő lehet... de kicsit közelebbről már felismerhető az illata - az íze pedig végképp merőben más, minta a "hagyományos" verzióé:)
Hozzávalók:
12 dkg minimum 70%-os étcsoki
3 dkg teavaj
3 dkg apróra vágott pisztácia megpirítva
2 dkg puffasztott rizs
16 dkg apróra vágott aszalt füge
2 evőkanál porcukor a díszítéshez
MIkróban vagy gőz fölött olvaszd össze a csokit és a tejet, majd keverd simára a száraz hozzávalókkal.
Az íze korántsem olyan rémisztő, mint a neve, sőt! Aki szereti az édesburgonyát, ezt még jobban kedvelni fogja, és aki szereti az új ízeket, a különleges falatokat, feltétlenül próbálja ki!
Nincsenek benne olyan rendkívüli, vagy különösen nehezen beszerezhető alapanyagok, édesburgonyát is könnyedén be lehet szerezni a jobb zöldségkereskedőknél.
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
1/3 csésze cukor
1 teáskanál só
2 csésze burgonyakeményítő
2 evőkanál teljes kiörlésű liszt
2 teáskanál sütőpor
kevés langyos víz
fél kávéskanálnyi őrölt gyömbér
Héjaban megsütöm az édesburgonyát, azután lehúzom a héját, és hagyom kihűlni.
15 éve | Szalai Attila | 0 hozzászólás
15 fej szép nagy zsenge fokhagyma,1 l száraz fehér bor,
2 dl 10%-os ecet,15 dkg kristálycukor,
8 evőkanál olaj,2 db cseresznyepaprika,
3 babérlevél, 2 csokor friss tárkony levél (vagy szárított),
1 púpozott evőkanál só,1 teáskanál tört fekete bors.
A borba belekeverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felfóraljuk.
15 éve | Bartók Katalin | 3 hozzászólás
Kráter sütemény
1 l. tej
6 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 dl. étolaj
2 ek. kakaópor
1 cs. sütőpor
2 cs vaniliás pudingpor
1 cs vaniliás cukor
1 nagy pohár tejföl
Elkészítés: 9 dl tejből és 5 kanál cukorból, 2 cs vanilia pudingot főzünk, megvárjuk mig kihül.
Tészta: 6 db tojássárgáját 25 dkg porcukorral kikeverjük, hozzáadunk 1 dl tejet,
1 dl étolajat, 2 evők kakaóport, 25 dkg lisztet,
1 cs sütőport végül a 6 tojás kemény habját.
Nagyobb tepsibe (gáztepsi) öntjük
és vizes kanállal a tetejére szaggatjuk a kihült pudingot.
15 éve | László Krisztina | 0 hozzászólás
Egyenesen Franciaország észak-nyugati csücskéből, ott tradicionális helyi íz, közkedvelt desszert, elég gyakran kerül az asztalra. Reggelire vagy desszertként, langyosan vagy hidegen ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
1 és 3/4 csésze liszt (a hivatalos csészeméret 230 ml, akár le is csekkolhatjátok:)
4 tojás
3/4 csésze cukor
egy teáskanál vaníliakivonat
3 csésze tej
2 evőkanál vaj (nem margarin!)
30 dkg aszaltszilva
porcukor
Egy mély tálban robotgéppel simára keverem a tojást és a lisztet, azután mehet bele a cukor és a vaníliaesszencia is.
15 éve | Siposné Margit | 8 hozzászólás
Hozzávalók:
- mindenféle gyümölcs, amit csak találsz és szeretsz (akár konzerv, a levével együtt)
- fűszerek, amit szeretsz (szegfűszeg, szegfűbors, őrölt szerecsendió, fahéj, vaníliáscukor)
- víz
- két csomag puding (amilyet szeretsz, akár vaníliás és csokis is lehet)
Az elkészítés nagyon egyszerű. A finom gyümölcsöket apróra vágva egy edénybe teszed, feltöltöd vízzel és felrakod főni. Közben megfűszerezed az ízlésed szerint. Forrás után vedd takarékra addig, míg az egész meg nem fő, majd újra forrald fel és sűrítsd.
15 éve | Juhász Imréné | 0 hozzászólás
Túrókrémes eperkehely
Hozzávalók 4 személyre:
200 gramm eper
4 evőkanál cukor
250 gramm túró
fél citrom leve
2 evőkanál tej
1 tojás sárgája
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítése:
Az eprekről távolítsd el a szárakat, és mosd meg őket óvatosan, folyó víz alatt. Hagyd lecsöpögni az epreket, majd tegyél félre 6-7 darabot, a többit pedig vágd félbe és szórd meg 2 evőkanál cukorral.
15 éve | Lőrincz Ernőné | 15 hozzászólás
A jó öreg bundáskenyér továbbgondolt receptje!
Hozzávalók:
4 szelet friss, puha kenyér, vastagon szelve, olyan 3-4 cm-es darabok
1,8 - 2 dl tej
4 tojás
só és bors ízlés szerint, de nem kell túl sok
2 teáskanál dijoni magos mustár
4 vékony szelet sonka, lehet füstölt vagy pácolt is, a szeletelt a legjobb hozzá
4 szelet kemény sajt (Pannónia, Gruyere, parmezán, Grana Padano, Karaván, stb...)
egy evőkanál olívaolaj
A kenyérszeleteket pengeéles késsel óvatosan bevágom, amennyire csak lehet.
15 éve | László Krisztina | 2 hozzászólás
Ez a kenyér leginkább a pitához hasonlít, magában és köretként, vagy mártogatóssal is nagyon finom!
Hozzávalók:
3 csésze teljes kiőrlésű liszt
2 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
6 szál póré, a világos zöldjével együtt
egy csésze víz
1 evőkanál fekete szezámmag
olíva olaj a sütéshez
Egy mélyebb edényben keverd el a lisztet a sóval és a sütőporral.
A vizet öntsd a közepébe, és szórd bele a vékonyan felkarikázott pórét és a szezámmagot, és fakanállal alaposan keverd el .
15 éve | László Krisztina | 0 hozzászólás
Ha egy kis fűszeres ropogtatnivalóra vágysz... de azonna!
Készülj dupla mennyiséggel, mert egy adag nem lesz elég, hidd el:)
3/4 csésze kristálycukor
3/4 csésze víz
3 csésze mandula egészben, héjastul
2 evőkanál hántolatlan szezámmag
fél evőkanál só
egy fél kávéskanálnyi őrölt gyömbér
ugyanennyi cayenne bors
Egy fazékban forrald fel a vizet, és olvaszd fel benne a cukrot. Hagyd még forrni 5 percig, azután öntsd a mandulára, és hagyd kihűlni, miközben néha kevergeted.
15 éve | gulyásné bártfai beáta | 1 hozzászólás
Ahány kiló a málna annyi kiló cukrot teszek rá.Izlés szerint teszek bele borkősavat.Szükség szerint szalicilt.24 óra alatt többször megkeverem.Ruha zacskón átszűröm,üvegbe tőltöm és kész.
15 éve | gulyásné bártfai beáta | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
30 db tenyérnyi bodza virág (lehetőleg nem poros helyről)
5 l hideg víz
3 kg kristálycukor
5 dkg borkősav
1 kávéskanál szalicil
A virágokat 24 órára a vízbe áztatom.Ruhán átszűröm,belekeverem a többi hozzávalót.Kevergetem míg el nem olvad benne minden,üvegekbe tőltöm és kész.
15 éve | Serfőző Éva | 0 hozzászólás
Ez a torta nem tartozik a nagyon édes desszertek közé, inkább a különleges ízek kedvelőinek, és a kísérleti konyhák mesterszakácsainak és szakácsnőinek ajánlom!
Hozzávalók:
8 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg keserűcsoki
4 tojás
12 dkg cukor
1 ek méz
25 dkg szezámmag
egy púpozott teáskanál sütőpor
egy csipetnyi só
Előmelegítem a sütőt 180 fokosra, és egy lecsatolható oldalú tortaformát kibélelek sütőpapírral, és alaposan megvajazom.
15 éve | Juhász Imréné | 2 hozzászólás
3 dl tejet 8 dkg Rámával forrásig hevítünk. Folytonos kavarás közben belekeverünk 16 dkg lisztet és addig kavarjuk, amíg a kanálról le nem válik. Ha kicsit meghűlt, belekeverünk 3 tojást egészben, 12 dkg füstölt sajtot és egy kávéskanál sót. A kész masszából vajazott tepsibe kiskanál segítségével diónyi halmokat rakunk és közepes tűzön sütjük, előmelegített sütőben előbb alsó, majd felső lángon. Melegen tálaljuk, melegen ajánljuk...
15 éve | Fiziker József | 0 hozzászólás
Ismeretem szerint, régi poncihter eledel, amit szeretnék figyelmetekbe ajánlani. A babsterc és krumplis sterc nagyon laktató ételek.Uborkával igazi csemege.
Akkor a recept:
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
8db krumpli vagy egy pohár bab(Borsó is lehet!)
10-15 dkg zsír
Sós vízben megfőzni a kruplit,melyet előzőleg kockára vágtam.A lisztet megpirítom üresen,de nem túl barnára. Ha kész félrehúzni a tűzről és a forró krumlit rátenni kevés forró vízzel és a végén a felolvasztott forró zsírral összekeverni.
15 éve | Fiziker József | 0 hozzászólás
Talán még emlékeznek a soproniak Baján László mesterszakácsra, aki a Bécsikapu borozóban egy remek étellel varázsolta el rendszeresen vendégeit. Ennek a specialitásnak a neve erdészgombóc volt. Azt hiszem nem fog megharagudni a szerző, ha most közreadom:
-1kg darált húst 10 db tojással,kevés szójaliszttel,prézlivel összegyúrunk.Borssal,fokhagymával,petrezselyemmel ízesítjük.Inyencek majorannát is tehetnek bele.Kanállal kiszaggatjuk és mint a gyenge fasirtot forró palacsintasütőben kisütjük a kisgombócokat.Fehérboros,tejszínes gombamártást készítünk és azzal leöntjük a kisgombócokat.
Hát igen, a juharszirup...:)
És a túrogombóc, ezuttal kisütve!
Hozzávalók:
15 dkg liszt
25 dkg túró
30 dkg cukor
egy csomag vaníliáscukor
1 tojás
egy evőkanálnyi sütőpor
egy evőkanálnyi reszelt citromhéj
olaj a sütéshez
A tojásokat belegyúrom a túróba, majd a masszát simára keverem a cukorral.
Mehet bele a liszt, a citromhéj és a sütőpor is, azután pihentetni kell egy órácskát a hűtőben, hogy lehessen formázni.
Próbálj meg apró gombócokat csinálni a masszából, és mehet a forró olajba.
15 éve | László Krisztina | 4 hozzászólás
Olyan szép neve van, ez igazából az indián neve:) Ez is a töményebbik fajta angolszász eredetű sütemény, most kakaórajongóknak.
Hozzávalók:
1 + 1/3 csésze liszt
1 bögre puha vaj (felolvasztva könnyebb mérni:)
1 bögre tej
1 bögre kakaópor (cukrozatlan!)
1 bögre cukor
egy csomag vaníliáscukor
egy kávéskanál só
2 kávéskanál sütőpor
1 bögre felaprított mag, vegyesen, megpirítva (dió, mogyoró, mazsola, kesudió, paradió, brazil dió, makadámia dió, stb...)
5 dkg keserű csoki
Az előkészületek:
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítem, 180 fokosra.
15 éve | László Krisztina | 7 hozzászólás
A frappáns fantázianév egy olyan süteményt takar, amiben tényleg nincs más, csak mák. És persze cukor, meg némi ez meg az, hogy azért egybefüggő máktorta süljön ki belőle :)
Leginkább a csakcsokis csokitortához hoz közelít, mákimádók figyelmébe ajánlom sok szeretettel. És mákkal :)
Hozzávalók:
12 dkg vaj
13 dkg cukor
egy csomag vaníliáscukor
egy fél citrom lereszelt héja
4 tojás
10 dkg szeletelt mandula
16 dkg darált mák
egy kávéskanál sütőpor
egy csipet só
egy-két csipet őrölt fahéj (nem kötelező)
180 fokosra előmelegítem a sütőt, és kivajazok egy 20 centi átmérőjű tortaformát.
Rizspók:)
Házi fejlesztésű recept, megér egy kóstolót!
Hozzávalók:
1 liter tej
fél kiló rizs
egy csipet só
4 evőkanál cukor
3 evőkanál méz
4 tojás
egy rúd vanília belseje, vagy egy teáskanálnyi vaníliakivonat (legrosszabb esetben pár csepp aroma!)
10 dkg teavaj
egy kisebb doboz darabolt konzerv ananász (persze lehet friss is!)
4 evőkanál kókuszreszelék
egy fél citrom lereszelt héja
Az elkészítése nagyjából megegyezik a rizskoch-éval: a sózott-cukrozott tejben puhára főzöm a rizst, és amikor elkészült, elkeverem benne a margarint.
15 éve | matus irén | 8 hozzászólás
Ugyan már sokat hallottam a hajdináról, mint növényről, kóstolni viszont csak a hétvégén volt alkalmam. Egy utazáson vettem részt Kárpátalján, ott kínáltak meg a háziak ezzel, tarhonya szerű köretként tálalva.Nagyon finom volt, rögtön be is szereztem néhány zacskóval. Jól is tettem, ugyanis míg ott fillérekért hozzájut az ember a közértekben, addig nálunk bizony többszáz forintért lehet hozzájutni a bioboltokban.
Hazatérve rögtön utána is néztem egy-két dolognak.
15 éve | László Krisztina | 2 hozzászólás
Könnyű, gyors desszert mézimádóknak és az aszalt gyümölcsök kedvelőinek!
Hozzávalók:
10 dkg aszaltszilva
10 dkg aszalt sárgabarack
(de lehet bármilyen más aszalt gyümölcs is)
80 dkg méz
6 dkg szeletelt mandula
6 dkg dió
egy-két csipet fahéj
egy kevés reszelt citromhéj
vaj
A mandulát és az összeaprított diót kevés vajon megpirítom. Az aszalt gyümölcsöket a magkeverék felével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a mézzel turmixgépben krémesítem, azután vizes kézzel golyókat formázok belőle.
15 éve | László Krisztina | 2 hozzászólás
Nagyon kicsi adag. Nagyon gyorsan elfogy. De nagyon gyorsan készen van az újabb adag...:)
Hozzávalók
egy csomag (250 gramm) széles metélt
fél kiló alma
5 dkg dió
egy marák szeletelt mandula
2 evőkanál méz
2 evőkanál baracklekvár
2 teáskanál porcukor
fél kávéskanálnyi fahéj
2 teáskanálnyi vaj
margarin a sütéshez
olaj a tésztához
pár csepp friss citromlé
Megpucolom és nagylyukú reszelőn lereszelem az almát, és megcsurgatom pár csepp citromlével, azután beleforgatom a fahéjjal elkevert porcukorban.
15 éve | dérné ibolya | 0 hozzászólás
Diétás muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
5 dkg őrölt mandula
10 dkg vaj
3 tojás
1 evőkanál folyékony édesítőszer
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál vaníliaaroma
1 dl tej
Elkészítés: A muffinformát papírral kibéleljük. A lisztet, a sütőport és a mandulát összekeverjük. A vajat a tojásokkal, az édesítőszerrel, a citromhéjjal, a vaníliaaromával és a tejjel habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a masszát a formákba kanalazzuk.
15 éve | dérné ibolya | 0 hozzászólás
15 éve | Lőrincz Ernőné | 1 hozzászólás
Sokszor érzem úgy, hogy minél egyszerűbb elkészíteni egy desszertet, annál finomabb. Vagy ezt csak a lustaságom mondatja velem?
A tejespite hozzávalói:
1 liter 3 %-os, vagy friss házitej
4 tojás
30 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
egy csomag vaníliáscukor (prohanyósra őrölve)
kevés reszelt citromhéj
egy csipet só
kevés vaj
baracklekvár
Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, fél csomag vaníliáscukorral és a csipet sóval, majd apránként hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem, végül lassan hozzáöntöm a tejet is.
15 éve | Lőrincz Ernőné | 6 hozzászólás
Ami nem máglyarakás, de azért némileg rokonítható. És mennyei!
Hozzávalók:
75 dkg tejes kalács
1 l tej
1 kávéskanál vaníliaaroma
20 dkg porcukor
25 dkg cukor
20 dkg vaj
8 tojás
egy fél citrom lereszelt héja
25 dkg baracklekvár
20 dkg dió
70 dkg alma
50 dkg szőlő
fél deci rum
egy kávéskanálnyi őrölt fahéj
Így készül: felkockázom a kalácsot, felforralom a tejet 15 dkg porcukorral, a tojások sárgájával, a vaníliaaromával és 10 dkg vajjal, és rácsurgatom.
15 éve | Serfőző Éva | 6 hozzászólás
Elég béna neve lett, de valahogyan mindent el kell nevezni...:) Viszont sajtos, és sonkás is. Olyan sós péksütemény-féle.
Elég hamar elkészül, és elég jó.
Hozzávalók:
4 dkg szárított sonka
10 dkg juhsajt vagy kecskesajt, lehetőleg keményebb
15 dkg liszt
6,5 dkg vaj
4 tojás
1 tojássárgája
egy evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
egy csipet só
őrölt fehérbors
Levágom a sonka zsírját, és kis kockákra darabolom. A sajtot durvára reszelem/aprítom, összekeverem a sonkával és a kakukkfűvel.
Még egy gombóc, ezúttal hús nélkül. Ezt sütni kell, és picit könnyebb fogás. Én friss tavaszi salátával, vagy valamilyen joghurtós szósszal szeretem enni, de köretnek, vagy csk úgy nasinak is beválik.
Hozzávalók
fél kiló édeskáposzta
10 dkg füstölt sajt
10 dkg teljes kiörlésű liszt
10 dkg tönkölykorpa (vagy zsemlemorzsa)
egy-két evőkanál joghurt
2 dl olívaolaj
só, bors
Lereszelem a káposztát, belereszelem a sajtot, hozzákeverem a joghurtot és az olajat, és megfűszerezem.
15 éve | László Krisztina | 0 hozzászólás
Húsgombóc, de ezúttal kifőzve. Nagyon régi recept, már nem is tudom, honnan került a gyűjteménybe, de próbáljátok ki, isteni finom.
Hozzávalók:
5 zsömle
50 dkg főtt sonka
25 dkg liszt
8 tojássárgája
5 dl tej
10 dkg kacsazsír, vagy libazsír
3 dkg só
egy csomag friss petrezselyem
15 dkg vaj
30 dkg zsemlemorzsa
A sonkát és a zsömléket felkockázom apróra, ráöntöm a felforrósított zsírt, és jól összekeverem.
Egy másik tálban elkeverem a lisztet, a tojássárgákat, a tejet, a sót és a petrezselymet, azután hozzávegyítem a sonkamasszához.
15 éve | matus irén | 44 hozzászólás
Nagyon szeretem a tócsnit, és elkészítése is roppant egyszerű!
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 2-3 evőkanál liszt, olaj
A krumplit megfőzzük, meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, majd megsózzuk, megborsozzuk és jó alaposan összekeverjük.
Egy serpenyőben bőségesen olajat forrósítunk. Ha már forró, beleteszünk egy kanállal a burgonyamasszából, kanállal jól kilapítjuk. Hamar aranybarnára sül, ekkor van készen.
A kihült tócsnit tejföllel, sajttal, fokhagymával, esetleg ízlés szerint lekvárral, porcukorral szokás fogyasztani.
15 éve | Lőrincz Ernőné | 0 hozzászólás
Stahl Judit újra összedobott gyorsan valami finomat - ha édesség, akkor természetesen muffin!
Szezámos muffin
Hozzávalók
4 evőkanál szezámmag
20 dkg finomliszt
1,5 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
5 dkg barna cukor
1 egész tojás
1 dl tej
10 dkg joghurt
4 evőkanál olvasztott margarin, kihűtve
1 evőkanál szezámolaj
Az elkészítése:
15 éve | Szalai Attila | 0 hozzászólás
Majoránnás húsgombóc
Hozzávalók:
30 dkg borjúhús 3 tojás
2 zsemle só,bors majoránna
7 dkg vaj (ízlés szerint)
30dkg sült borjúhúst ledarálunk hozzáadjuk a két tejben áztatott
Zsemlét ( Bármilyen fiatal állat húsából készíthető)
A vajat, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját habosra keverünk,
hozzáadjuk vagdalékhoz, sózzuk, borsozzuk,meghintjük majoránnával,
és az egész masszát jól összekeverjük.
15 éve | Lőrincz Ernőné | 4 hozzászólás
Ritkán sütök gyümölcsös tortát, de ezt nagyon szeretem, próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
a tésztához
20 dkg liszt
1 tojás
10 dkg vaj
1 evőkanál kristálycukor
egy csipet só
a töltelékhez
24 dkg porcukor
10 dkg vaj, megolvasztva
4 tojás
4 tojás sárgája
4 citrom
egy kávéskanálnyi vaníliakivonat
Elkészítem a tésztát: összekeverem a hozzávalókat egy edényben, robotgéppel, jó sokáig keverem, míg el nem olvad a cukor. Azután légmentesre fóliázm, és egy éjszakán át pihentetem hűtőben.
15 éve | Szalai Attila | 8 hozzászólás
Mézes lilahagyma saláta.
Hat fej lila hagyma 2 teáskanál méz (lehet kevesebb is)
Törött fehérbors (ízlés szerint) Só(ízlés szerint)
Balzsam ecet (ízlés szerint) Oliva olaj
A hagymát karikára vágjuk megsózzuk, kis ideig állni hagyjuk.
Vizet forralunk egy edénybe, a hagymát szűrőbe téve bele tesszük
a forrásba lévő vízbe. Amikor a víz újra forrni kezd kb 1 percig
még benne hagyjuk a vízbe, majd kivesszük és lehűtjük.
15 éve | Palkó Mária | 1 hozzászólás
A nagymamám receptje:
4 db bejgli receptje: Tésztájához összegyúrunk
50 dkg. finom
lisztet, 25 dkg. margarint, 4 evőkanál porcukrot, 1,5 dkg. tejben
futtatott élesztőt, 2 evőkanál rumot, 3 tojás sárgáját, csipetnyi
sót, kevés tejfölt, majd 4 cipóra osztjuk és 1-2 órát pihentetjük.
Töltelék: 40 dkg darált diót (mákot) 2 dl. vízzel felfőzünk, hozzáadunk
15 dkg. porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg. mazsolát és sűrűre főzzük,
aztán néhány kanál baracklekvárt adunk hozzá, majd kihűtjük.
15 éve | Palkó Mária | 0 hozzászólás
Saját húsvéti fonott kalácsom !
Fonott kalács
1,20 kg liszt
0,15 kg cukor
0,10 kg vaj
0,05 kg élesztő
0,015 kg só
4 db tojássárgája
0,65 l tej
A tejet felmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk
egy kávéskanál cukrot, mely ha feloldódott, annyi lisztet teszünk
hozzá, amennyi fakanállal könnyen keverhető.
Ezt a félsűrű kovászt liszttel behintjük és meleg helyre tesszük keleszteni.
Begyúrás előtt a tojást cukorral, vajjal, sóval, keverés közben
felmelegítjük, majd beleöntjük a már megkelt kovászba.
15 éve | Szalai Attila | 0 hozzászólás
Régi szakácskönyveket böngészve találtam ezt a receptet.
Móra Ferencné 1928-ban kiadott szakácskönyvéből adom közre.
Elkészítettem és kiváló ételnek bizonyult. Ehető önálló fogásként
is,de kiváló grill sültekhez, hideg sült húsokhoz is.
Karfiol-saláta
Karfiol 0,8 kg Ecet 1 evőkanál
Só 4dkg Tejföl 2dl
Mártás:Tojás 5db Kapri bogyó 2dkg
Olaj 2 evőkanál Só 1 késhegynyi
Mustár 2 kávéskanál Bors ízlés szerint
A karfiolt sós vízbe megfőzzük, annyira hogy roppanós legyen, ne essen szét majd szitára téve lecsorgatjuk.
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás